Zuckerberg – Trebaće nam nekoliko godina da popravimo Facebook

Glavni čovek posrnule društvene mreže u nedavnom je intervjuu zaključio ono što su mnogi pretpostavili, a to je da će pretrpljenu štetu Facebook morati popravljati dosta dugo.

Nakon niza skandala vezanih uz korišćenje ličnih podataka korisnika, Facebook se trenutno nalazi u vrlo nepovoljnoj situaciji. S obzirom da ne postoji način na koji se očigledni pad jedne od najpopularnijih društvenih mreža na svetu može zataškati, glavni čovek kompanije Mark Zuckerberg, u medijima nastupa s dozom zabrinutosti i planom za eventualni povratak. Podsetimo, Facebook beleži pad vrednosti deonica, zagovornici ličnih sloboda ga razapinju na krst, a na tržištu se pojavljuju nove male mreže koje nastoje biti ‘dobre verzije’ posrnulog diva.

Malo više od tri godine?

Zaista želim verovati da sve probleme s Facebookom možemo popraviti za tri ili šest meseci, ali stvarnost je da ćemo odgovore na neka od ovih pitanja dobiti puno kasnije’ komentarisao je Zuckerberg u nedavnom intervjuu za Vox.

Kompanija je prema njegovim rečima počela investirati u sigurnost još pre godinu dana, što znači da je ‘sve ovo trogodišnji proces nakon kojeg ćemo imati bolji uvid i rešenje za ove brojne poteškoće.

Godina loših odluka

Koliko god Zuckerberg zagovarao progresivni pristup trenutnoj krizi u Facebooku, činjenica je da je kompanija imala uticaj na američke predsedničke izbore u 2017. Makar se i dan danas raspravlja o tome jesu li ruske tajne službe uspele manipulisati američku javnost do te mere da su izabrali ‘onog drugog’ kandidata, činjenica je da je Trumpov izborni štab koristio usluge kompanije Cambridge Analytica koja je bez odobrenja skupila informacije o preko pedeset miliona korisnika Facebooka.

Zuckerberg ovih dana čeka odlazak na saslušanje pred američkim kongresom, Evropska unija već godinama gaji sumnjičav stav prema njegovoj kompaniji te je jedva dočekala pretvoriti ga u onaj agresivniji, a sve se to zbiva paralelno s polaganim padom vrednosti Facebookove deonice.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име