Zbog čega ne treba koristiti zastarele programe?

0
96

Kao što već znate, aplikacije na Vašem računaru i mobilnom uređaju se često ažuriraju. Da li ste se ikada zapitali zbog čega se to dešava? Naravno, tu dolazi drugačiji dizajn, nove opcije i ono najbitnije, bezbednosne ispravke. E o tome se radi ovaj članak, o bezbednosti.

backtrack-linux

Šta su to bezbednosne ispravke?

Bezbednosne ispravke služe kako bi se Vaši podaci zaštitili od loših ljudi. Ukoliko aplikacija nema dobru zaštitu, Vaši podaci na uređaju su kompomitovani. Postoji deo interneta, gde se okupljaju loši ljudi (deep web) i na takvim sajtovima, hakeri prodaju mušterijama za ogromnu sumu novca podatke i upustva o tome kako hakovati aplikacije i ukrasti osetljive podatke. Zato kompanije puštaju u promet “bezbednosne ispravke”, kako bi greške koje su otkrivene u programu bile “začepljene” (patch).

Kako se ponaša loša zaštita kod aplikacija?

Zamislite da ima vrata. Ta vrata su od neke vrste čelika. Ta čelična vrata imaju na sebi rupe. Kroz te rupe Vi ste u mogučnosti da vidite šta se nalazi iza vrata. Ukoliko znate šta treba da koristite od alata kako bi ste uzeli podatke koji se nalaze iza čeličnih vrata i zatim ih provučete kroz tu malu rupicu koja se nalazi na čeličnim vratima, Vi ste uspešno ukrali osetljive podatke koje su “trebale” da budu zaštićene.

Zbog čega kompanije odbacuju stare Operativne Sisteme u zamenu za nove?

Jednostavno, staro je počelo da se raspada kada je u pitanju zaštita. Kako bi ste lakše to razumeli, uzeću za primer Operativni Sistem “Windows XP”. Operativni Sistem “Windows XP”, koji je Microsoft-ov proizvod, je zvanično ugašen 8. Aprila, 2014. godine. gde je na zvaničnom Microsoft sajtu pisalo “Podrška za Windows XP je od danas prestala.”  Ove dve boldovane reči govore sve. Podrška prestala. To znači, da više nikakva poboljšanja, nikakve bezbednosne ispavke više neće biti puštene za ovaj Operativni Sistem. “Windows XP” je toliko zastareo, da se danas zna o svakoj jednoj mogućoj greški u sistemu. Ukoliko Vi, ovog trenutka koristite “Windows XP” i čitate ovaj članak, Vaš Operativni Sistem je izložen opasnosti. Naš sajt nije maliciozan, ali ukoliko koristite Google pretragu sajtova i pritom koristite “Windows XP” sa zastarelim web pretraživačima, i da bi neko ušao u Vaš računar, ne treba uopšte da se muči, jer pored sebe ima uputstva šta treba da učini kako bi dobio kontrolu nad Vašim računarom i pritom da Vam ukrade sve Vaše osetljive podatke.

Šta mi je onda činiti?

Kratko i jednostavno. Nabavite uređaj koji ima Operativni Sistem koji je još uvek podržan. Ukoliko želite PC, uzmite računar koji na sebi može da podnese “Windows 10”. Ako je to mobilni telefon, to treba da bude “Android Marshmallow+” ili Apple “iPhone 5s”. Ovi uređaji imaju Operativne Sisteme koji se još uvek održavaju i time ste donekle zaštićeni. Ali da budemo iskreni, najbolja zaštita ste Vi sami. Saveti za najbolju moguću zaštitu su:

  • Nemojte da posećujete sumnjive sajtove
  • Nemojte da instalirate razne “krekove” i “keygene”
  • Nemojte da upisujete osetljive podatke na sajtove koji nemaju https protokol
  • Redovno čistite kolačiće i keš memoriju Vašeg web pregledača
  • Koristite najnovije verzije svih programa
  • Obavezno pročitajte adresu pošiljalaca koji Vam šalje elektronsku poštu
  • Obavezno obratite pažnju na web adresu

Budite odgovorni i ne nasedajte na sve što pronađete na internetu. Postoje sajtovi koji su dobri, postoje i sajtovi koji Vam žele zlo. Vi sami ste najbolja zaštita, upamtite to.

POSTAVI ODGOVOR

Navedite svoj komentar!
Ovde navedite svoje ime