Unicorn startap ili unicorn kompanija je privatna kompanija čija je procenjena vrednost preko 1 milijarde $.

Od 1. januara 2019. u svetu je više od 300 unicorna(preciznije 326 u trenutku pisanja ovog teksta). Varijante ovih kompanija uključuju i decacorne(procenjene na preko 10 milijardi $ i hectocorne sa procenjenom vrednošću preko 100 milijardi $.

U EU nekoliko unicorn kompanija je sa sedištem u Švedskoj, Nemačkoj(8), Švajcarskoj, Estoniji, Portugalu, Holandiji, Luksemburgu, Francuskoj, Malti. Dok ostali uglavnom dolaze iz Sjedinjenih Država(156), Kine(94), Indije(13), Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije(17), Južne Koreje(6) i Izraela.

Skoro pola ovih kompanija dolazi iz Sjedinjenih Država, ali Kina takođe ima impresivan broj visoko procenjenih kompanija ovog tipa startapova. Ostatak sveta učestvuje u ukupnom broju unicorn kompanija na svetu sa svega 10%(32).

Šta postojanje unicorn tipa startap kompanija znači za izvoz jedne zemlje ne treba posebno objašnjavati i pravo je čudo da u zemljama pomenutim u naslovu nije moguće naći čak niti jednu konverzaciju na ovu temu. Odatle je proistekla želja za tekstom koji sada čitate.

Za početak, bilo bi dobro doći do saznanja zašto u ovom delu sveta nema pokušaja koji bi za cilj imali stvaranje unicorn startapa. Zatim stvoriti poslovno okruženje sa osobinama koje će omogućiti takav poduhvat i egzistenciju unicorn startapa.

Mišljenja na ovu temu će svakako biti različita. Od onih koji bi ovako nešto smatrali nemogućim, preko onih da je ovo preambiciozno za ovako mlade IT učesnike na globalnom nivou, do onih da je to moguće uraditi samo u pomenutim zemljama. No, setimo se svi da je nešto nemoguće sve dok to neko i ne uradi.

Dakle, na nama je da stvorimo poslovno okruženje koje je kompatibilno sa unicorn startap kompanijama, na nama je da za njih dođemo do investicija i na nama samima je da ih kreiramo. Da će tako nešto biti jednostavno, neće. Da će biti lako, neće. Da će se uspeti iz prvog pokušaja, najverovatnije neće. Da će se trud i rad isplatiti, definitivno hoće. Eto izazova dostojnog najboljih među nama, pa predlažem da igre počnu, čim pre.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar
Ovde unesite svoje ime