Zanimljivi sajtovi u oblasti poljoprivrede

0
103
IT poljoprivreda

Sajtovi o poljoprivredi nisu namenjeni samo poljoprivrednicima. Iako prvenstveno postoje da bi njima olakšali poslovanje i ukazali na novine u svetu poljoprivrede, pojedini sajtovi iz ove oblasti su vrlo zanimljivi i onima koji poljoprivredom tek planiraju da počnu da se bave, kao i onima koji vole da čitaju zanimljivosti iz ovog sveta.

Oni koji sami uređuju svoje dvorište sa uživanjem, oni koje zanima seoski život, oni koji istražuju običaje i tradiciju naše zemlje – svi mogu pronaći nešto zanimljivo i edukativno na sledećim sajtovima.

IT poljoprivreda

1. Agromedia.rs – najtačnije vesti iz poljoprivrede

Agromedia se bavi agrotemama i životom na selu. Redovno se postavljaju poljoprivredne vesti i novosti, a ažurira se i blog deo. Upravo su svakodnevne i sveobuhvatne poljoprivredne vesti ono što ovaj sajt odvaja od ostalih. Tako na njemu možete pronaći raznorazne aktuelne i sveže informacije.

Neke od vesti su gde se to u Srbiji ugalj zamenjuje biomasom, koje su novine u srednjim poljoprivrednim školama, detaljno se prate festivali po Srbiji (poput „Čvarak festa“), prenose se zanimljivosti sa poljoprivrednih seminara i foruma, i još mnogo štošta.

Postoji mogućnost i prijavljivanja na Newsletter na ovom sajtu, pa novosti iz poljoprivrede možete redovno dobijati u vidu mejlova. Tako se možete osigurati da ne propustite informacije koje mogu uticati na to kako poslujete.

Posebno zanimljiva je poljoprivredna emisija „Svet poljoprivrede“ koju možete pronaći na ovom sajtu. Ona je istovremeno i edukativna i zanimljiva. Naziv emisije je u potpunosti opravdan jer se zaista govori o svim aspektima poljoprivrede, iz raznih uglova i perspektiva. Emisija je vrlo informativna i može poslužiti kao vodič kroz poljoprivredni svet. Na primer, u par epizoda ove emisije do detalja se govori o organskoj proizvodnji u Srbiji.

2. Mojapijaca.rs – virtuelna pijaca

Sajt mojapijaca.rs je nešto novo u našoj zemlji. Naime, u pitanju je virtuelna pijaca, servis, online prodavnica svežeg voća i povrća. Nakon što se željeni proizvodi naruče na ovom sajtu, dostavljaju se kupcu na kućnu adresu, zasad samo u okviru Beograda. Tako se pruža mogućnost da se zdrave namirnice lako i jednostavne nabave, bilo kada i bilo gde da se nalazite. Isporuka je tačna, a ovakva kupovina osetno može da uštedi vreme.

Velika prednost ovakvog servisa je to što je dostava besplatna. Jedino postoji minimalna vrednost porudžbine i ona iznosi 850 dinara. Postoji i poseban „korporativni program“ namenjem onima koji bi sveže voće i povrće hteli da naruče na poslu. Oni mogu da biraju između salata od voća i povrća, ceđenih sokova i smutija.

Ovaj sajt zanimljiv je po kombinovanju tradicionalnog i modernog. Naime, na sajtu se kaže da su u potpunosti okrenuti tradicionalnoj proizvodnji i poljoprivredi i da u svom asortimanu imaju i organske proizvode. Želja im je da spoje grad i prirodu naše zemlje tako da obe strane budu zadovoljne.

3. Beeweb.co/srb

Beeweb povezuje one koji se bave pčelarstvom sa onima koji od pčelarstva mogu da imaju neke koristi. Na ovom sajtu registrovani su kako pčelari, tako i poljoprivrednici i transporteri, a svi oni čine jednu vrlo funkcionalnu mrežu. Registracija za pčelare i poljoprivrednike je besplatna, dok transporteri plaćaju određenu sumu novca.

Pčelari preko ovog sajta mogu pronaći novu lokaciju za pčelinjak, poljoprivrednici mogu da se prijave da ugoste pčele i tako povećaju svoje prinose, a transportere nakon prijave na ovom sajtu mogu kontaktirati pčelari radi selidbe.

Platforma Beeweb treba da olakša selidbu pčela. Oni koji su prijavljeni u Beeweb sistem mogu da pretražuju bazu dostupnih medonosnih kultura. Raspoređivanje, odnosno biranje domaćina, nakon prijavljivanja se obavlja prilično jednostavno. Da ova priča funkcioniše govore sledeći podaci: u bazi trenutno ima ukupno 9593 košnica, 814.88 hektara i 1 transporter.

Mora se priznati da na vrlo zanimljiv i moderan način pčelarstvo, poljoprivreda, internet i moderne tehnologije zajedno funkcionišu u savremenom dobu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here