Zakonom se zabranjuju loše lozinke!

Zakonom će se zabraniti lozinke poput “password” ili “admin” tako da će IT kompanije za svaki uređaj morati imati posebnu kompleksnu lozinku ili jednokratnu lozinku koju će korisnici prilikom prve prijave morati promeniti.

Američka savezna država Kalifornija donela je zanimljiv zakon kojim se zabranjuju loše lozinke, čime žele povećati sigurnosne standarde za povezane uređaje koji su proizvedeni ili se prodaju u toj državi. Nije reč, naravno, o svakodnevnim lozinkama koje koriste “obični” korisnici, već o defaultnim lozinkama koje često proizvođači gadgeta i elektronike dodeljuju određenim uređajima, poput npr. admin ili password.

Ovakve lozinke, kakve se koriste i na nekim ruterima u Srbiji, često se određuju u fabričkim postavkama rutera, web-kamera i drugih uređaja – nakon pokretanja tih uređaja korisnici bi ih trebali promeniti, ali u praksi to često nije slučaj. Zbog neodgovornosti, lenjenosti ili nekih trećih razloga ta šifra ostaje nepromenjena, što predstavlja veliku opasnost za vlasnike tih uređaja jer postoji velika mogućnost da bi neko mogao provaliti u ruter ili web-kameru.

Zakon koji je donela Kalifornija zabrani će takve lozinke tako će IT kompanije za svaki uređaj morati imati posebnu kompleksnu lozinku ili jednokratnu lozinku koju će korisnici prilikom prve prijave morati promeniti.

Ovaj zakon na snagu će stupiti početkom 2020. godine, a ako ga se tehnološke kompanije ne budu pridržavale, korisnici će ih u slučaju hakerskog napada u kojem je iskorišćena ranjivost sistema zbog ovakvih lozinki moći tužiti i zahtevati odštetu.

Zahvaljujući lošim lozinkama na povezanim uređajima poput web-kamera i hardvera koji se koristi u pametnim domovima, pre nekoliko godina srušeni su servisi poput Twittera, Spotifya i Reddita.

Izvor: Fast Company

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име