Zakonom se zabranjuju loše lozinke!

Share

Zakonom će se zabraniti lozinke poput “password” ili “admin” tako da će IT kompanije za svaki uređaj morati imati posebnu kompleksnu lozinku ili jednokratnu lozinku koju će korisnici prilikom prve prijave morati promeniti.

Američka savezna država Kalifornija donela je zanimljiv zakon kojim se zabranjuju loše lozinke, čime žele povećati sigurnosne standarde za povezane uređaje koji su proizvedeni ili se prodaju u toj državi. Nije reč, naravno, o svakodnevnim lozinkama koje koriste “obični” korisnici, već o defaultnim lozinkama koje često proizvođači gadgeta i elektronike dodeljuju određenim uređajima, poput npr. admin ili password.

Ovakve lozinke, kakve se koriste i na nekim ruterima u Srbiji, često se određuju u fabričkim postavkama rutera, web-kamera i drugih uređaja – nakon pokretanja tih uređaja korisnici bi ih trebali promeniti, ali u praksi to često nije slučaj. Zbog neodgovornosti, lenjenosti ili nekih trećih razloga ta šifra ostaje nepromenjena, što predstavlja veliku opasnost za vlasnike tih uređaja jer postoji velika mogućnost da bi neko mogao provaliti u ruter ili web-kameru.

Zakon koji je donela Kalifornija zabrani će takve lozinke tako će IT kompanije za svaki uređaj morati imati posebnu kompleksnu lozinku ili jednokratnu lozinku koju će korisnici prilikom prve prijave morati promeniti.

Ovaj zakon na snagu će stupiti početkom 2020. godine, a ako ga se tehnološke kompanije ne budu pridržavale, korisnici će ih u slučaju hakerskog napada u kojem je iskorišćena ranjivost sistema zbog ovakvih lozinki moći tužiti i zahtevati odštetu.

Zahvaljujući lošim lozinkama na povezanim uređajima poput web-kamera i hardvera koji se koristi u pametnim domovima, pre nekoliko godina srušeni su servisi poput Twittera, Spotifya i Reddita.

Izvor: Fast Company

Radovan Laćarak

Radovan je završio srednju elektrotehničku školu u Novom Sadu. Nosilac prvog mesta na takmičenju iz preduzetništva. Trenutno studira medije u Novom Sadu na Filozofskom fakultetu. Osnivač i direktor ITmagazin-a. Uživa u iskrenoj komunikaciji sa ljudima. Brutalno iskren, mrzi komplekse i sve što ih prati.

You may also like...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *