YouTube uklanja sadržaje na kojima se pojavljivala Momo lutka

Share

YouTube povlači sve video sadržaje na kojima se pojavljivala strašna lutka nazvana Momo koja putem raznih internet platformi, pa i ovog popularnog servisa, zlostavlja decu i poziva ih na opasne izazove.


Momo lutka prvi put se pojavila na internetu sredinom prošle godine kada je 12-godišnjeg Argentinca pozivala da počini samoubistvo. Međutim, deca i roditelji širom Amerike i Evrope proteklih dana su podigli uzbunu jer se strašni fiktivni lik ponovo počeo pojavljivati na internetu.

Momo lutka pojavljivala se i prilikom puštanja crtaća Peppa Pig na YouTubeu te u još pojedinim reklamama na ovom servisu.

YouTube je potvrdio za američki The Verge da bilo kakav sadržaj koji sadrži Momo predstavlja kršenje YouTube smernica za oglašavanje zbog čega je odlučio povući i oglase na pojedinim video zapisima.

Tako sada neki video zapisi, uključujući i jedan iz CBS-a, imaju ekrane upozorenja koji se pojavljuju pre reprodukcije videa te korisnike upozoravaju na “neprikladan ili uvredljiv” sadržaj.

Podsećamo, Momo lutka zlostavlja decu i poziva ih na opasne izazove od kojih su neki, naprimer, da upale plin u kući, popiju tablete ili se poseku.

Policija u SAD-u i pojedinim evropskim zemljama istražuje slučajeve pojavljivanja Momo lutke te apeluje roditeljima da prate šta njihova deca rade na internetu i koriste opciju roditeljskog ograničenja na tehnološkim uređajima.

Radovan Laćarak

Radovan je završio srednju elektrotehničku školu u Novom Sadu. Nosilac prvog mesta na takmičenju iz preduzetništva. Trenutno studira medije u Novom Sadu na Filozofskom fakultetu. Osnivač i direktor ITmagazin-a. Uživa u iskrenoj komunikaciji sa ljudima. Brutalno iskren, mrzi komplekse i sve što ih prati.

You may also like...

2 Responses

  1. Rose kaže:

    Jako jeziva pojava i ne znam zasto “flag” sistem ovako velike platforme nije ovo izdvojio ranije kao problematican sadrzaj.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *