YouTube prikuplja podatke o deci

1
46
Najveći svetski video servis online prijavljen je američkoj regulatornoj agenciji zbog toga što neovlašćeno prikuplja podatke o deci mlađoj od 13 godina.

Odredbe tog zakona operatorima web odredišta nalažu pribavljanje dozvole roditelja pri prikupljanju ličnih podataka o deci mlađoj od 13 godina. Odnosi se na web odredišta na kojima znaju kako prikupljaju i čuvaju lične podatke dece, čak i ako to čine bez namere.

U pritužbi upućenoj regulatoru navedeno je kako je značajan deo popularnih sadržaja na YouTubeu namenjen deci čije lične podatke – poput IP adrese, geolokacije i softverski alati za praćenje kretanja korisnika po web odredištima – Google kao vlasnik YouTube nezakonito prikuplja i potom koristi za prodaju ciljanih oglasa.

YouTube Kids nije dovoljan

U uslovima korišćenja YouTubea navedeno je kako deca mlađa od 13 godina ne bi trebala koristiti taj servis, pa bi u Googleu na optužbe mogli odgovoriti kako deca YouTube gledaju s roditeljima, uz posebnu dozvolu. Ali, bilo ko može gledati video zapise na YouTubeu bez korisničkog računa, a u pritužbi je istaknuto kako deca često gledaju video na mobilnim uređajima, verovatno dok su sama.

Oglasi koji ciljaju decu mogu doneti ogromne prihode. Kao primer je u pritužbi naveden kanal na YouTubeu Ryan ToysReview, u kojem su video zapisi šestogodišnjaka koji recenzuje igračke. Tokom prošle godine uprihodio je 11 miliona američkih dolara prihoda, piše Wired.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here