YouTube je upravo dobio opciju za humanitarne svrhe

0
61
Poznati video servis uveo je opciju za donacije pomoću koje tvorci sadržaja i gledaoci mogu puno lakše donirati novac u izabrane dobrotvorne svrhe

YouTube je upravo uveo YouTube Giving, novi set alata pomoću kojih će Youtuberi i gledaoci moći sakupljati novac za dobrotvorne svrhe. YouTube Giving je trenutno u fazi beta testiranja, što znači da postoji određena šansa da se deo opcija promeni, ali osnovna ideja ostaje nepromenjena. 

Uopšte je poznato da velik broj tvoraca sadržaja na YouTubeu deo zarade donira u dobrotvorne svrhe do kojih im je stalo te ponekad traže od svojih gledaoca i pratilaca da im pomognu sakupiti novac za neku plemenitu svrhu, a YouTube Giving je ovde kako bi im pri tome pomogao.

Kako funkcioniše?

Kao što je objašnjeno u blogu za Youtubere, ovaj sistem ima četiri ključna elementa. Prvi su sakupljanje sredstava, odnosno Fundraiseri. Oni omogućavaju neprofitnim organizacijama da omoguće sakupljanje donacija pored samih videa i trenutno su dostupne samo za ustanove unutar SAD-a. Korisnici će pored videa moći kliknuti na gumb ‘doniraj’ i nakon toga uplatiti željeni iznos.

Društveno pribavljanje sredstava omogućava većem broju Youtubera da sakupljaju novac za istu svrhu. Ovo u principu ujedinjuje njihove resurse te im dozvoljava da kolektivno sakupljaju sredstva za istu dobrotvornu svrhu, organizaciju i tako dalje.

Uparivanje kampanja povezano je sa sakupljanjem sredstava. Kao što i samo ime kaže, ono omogućava tvorcima da sakupljaju novac za istu svrhu, a cilj je poticanje drugih da doniraju novac.

Super Chat za dobro je ista stvar kao i obični Super Chat, a njegova namena je direktno slanje novca neprofitnim organizacijama u izboru YouTubea.

Sve je još u povojima

YouTube Giving trenutno je u stadiju razvoja tako da je bar za sad dostupan samo izabranom krugu Youtubera, a njegov dolazak u ‘mainstream’ zavisi će o reakciji publike i rezultatima trenutno aktivnog beta testiranja. Dolazak opcije na naše prostore još nije najavljen.

Izvor

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here