Ruski internetski gigant Yandex javnosti je predstavio svoj prvi pametni telefon.

Kompanija koja stoji iza najčešće korišćene internet pretraživača u Rusiji i na području nekadašnjeg Sovjetskog Saveza u poslednje vreme nastoji da proširi poslovanje na nova područja kako bi obranila tržišni udeo od Google-a. Kreirali su tako telefonske aplikacije za naručivanje taksija i hrane.

Njihov novi pametni telefon Yandex.Phone biće pušten u prodaju u četvrtak u Rusiji a biće dostupan i u internet prodaji. Njegova cena će biti 17.990 rubalja (269 dolara) a kao operativni sistem koristiće Android.

Projektovao ga je Yandex a proizveden je u Kini.

Uređaj ima instalirane Yandex-ove aplikacije za plaćanje, muziku, karte, naručivanje taksija i hrane, te ‘sekretaricu’ Alisu, sličnu Amazonovoj Alexi.

“Napravili smo Yandex.Phone kako bismo ruskim korisnicima ponudili pametni telefon opremljen svim lokalizovanim alatima koji korisnicima olakšavaju obavljanje svakodnevnih rutinskih poslova”, izjavio je u saopštenju Fjodor Ježov iz Yandexa.

“Na pametnom su telefonu Yandex-ove aplikacije predstavljene u obliku ekosistema s Alisom u centru. Za rešavanje komandi nije potrebno otvarati pojedinačne aplikacije – samo pitajte Alisu”, pojasnio je Ježov.

Telefon predstavlja novu veliku fazu u razvoju Yandex-a koji njime želi da konkuriše gigantima poput Apple-a, Samsunga i Huawei-ja.

Yandex je ušao u upotrebu devedesetih godina prošlog veka kao pretraživač sličan Google-u a u međuvremenu se proširio na sve delove ruskog Interneta preko aplikacija koje Rusi koriste svakodnevno.

Yandex-ov telefon nije prvi kojeg je razvila neka ruska kompanija. Tu poziciju drži YotaPhone kojeg je 2013. godine lansirala ruska kompanija Wonderful a takođe se proizvodi u Kini. Njegova su posebna karakteristika bili ekrani na obe strane telefona, što ipak nije bilo dovoljno za značajniji odaziv na tržištu.

Yandex je mnogo uticajnija kompanija od Wonderful-a, njegove su akcije na Njujorškoj berze a poznat je po sklonosti ka kreativnim rešenjima, napominje agencija AFP.

Hina

POSTAVI ODGOVOR

Navedite svoj komentar!
Ovde navedite svoje ime