Yahoo će otpustiti 20% svog osoblja jer smanjuje poslovanje s tehnologijom oglašavanja

Priznajući poraz u ratovima oglašavanja na mreži, bivša moćna kompanija za pretraživanje trebala bi otpustiti 1.600 zaposlenih do kraja 2023.

Yahoo je otpustio 1.000 radnika, ili oko 12% svog preostalog osoblja, u potezu koji ima za cilj restrukturiranje poslovne jedinice za reklamne tehnologije kompanije i efikasniju preraspodjelu njenih finansija.

Otpuštanja, donesena u četvrtak, označavaju kraj pokušaja Yahooa da bude direktan konkurent Googleu i Meti na tržištu digitalnog oglašavanja, prema izvještaju Axiosa , koji je bio prvi medij koji je objavio otpuštanje radnih mjesta.

Related Articles

Još 600 zaposlenih će biti otpušteno u drugoj polovini godine, čime će ukupan broj zaposlenih iznositi oko 20% Yahoo-ovog osoblja. Otpuštanja predstavljaju smanjenje otprilike 50% odjela za reklamnu tehnologiju kompanije, izvijestio je Axios.

ahoo je detaljno objasnio strateško obrazloženje iza otpuštanja u izjavi objavljenoj za TechCrunch , rekavši da prethodni plan za tehnologiju reklama, koji je uključivao objedinjeni paket platforme na strani potražnje, platforme na strani ponude i domaćih preduzeća, jednostavno nije uspio.

https://imasdk.googleapis.com/js/core/bridge3.556.1_en.html#goog_1753658559

0 of 27 secondsJačina zvuka 0%

„Uprkos dugogodišnjim naporima i ulaganjima, ova strategija nije bila isplativa i borila se da ispuni naše visoke standarde u cijelom nizu“, kažu iz kompanije.

Yahoo je za Axios rekao da planira ugasiti svoju matičnu platformu za oglašavanje, Gemini, u korist oslanjanja na novo partnerstvo s gigantom reklamne tehnologije Taboola za oglašavanje preko vlastitog sadržaja, te da bi to stvorilo znatno veći stepen konkurencije za oglasni prostor na Yahoo sadržaju.

Ovo ne znači da Yahoo planira u potpunosti napustiti oglašavanje oglašavanja – kompanija je, kao entitet, još uvijek profitabilna, sa oko 8 milijardi dolara prihoda, a dio toga se može pripisati dijelu potražnje. oglasnu tehničku jedinicu. Posao DSP, za koji je Axios rekao da će biti preimenovan u Yahoo Advertising, zapravo će zaposliti više radnika, a kompanija bi mogla izvršiti akvizicije kako bi pomogla u razvoju tog dijela poslovanja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker!