WordPress dodaci: Defender i Akismet

Svakodnevno raste broj napada na vebsajtove i blogove širom sveta.

Kako je objavila velika osiguravajuća kuća Sucuri, napadači su iskoristili dobro poznati nedostatak za napad bezazlenih WordPress stranica i usmerili svoje DDoS napade prema drugim popularnim veb stranicama.

Možda pretpostavljate da vaša veb stranica nije dovoljno zanimljiva hakerima, ali nikada ne možete da budete sigurni. Ukoliko napadač ima načina da preuzme kontrolu nad vašim blogom, vaša se veb stranica u tom slučaju može da koristiti kao deo veće mreže botova za ciljanje „vrednijih“ veb stranica.

Zlonamerni botovi verovatno traže ranjivosti i pokušavaju da uđu u vaš blog i u ovom trenutku. Hoće li uspešno probiti vašu veb stranicu zavisi od toga koliko ćete im otežati pristup.

U ovom članku predstavićemo 2 WordPress plugin-a (softverski dodatak) koji služe kao dodatna ograda za zaštitu vaše WordPress stranice: Defender i Akismet.

Defender

Zašto odabrati Defender pored ostalih dodataka?

Defender dodatak štiti vašu WordPress veb stranicu na vrlo jednostavan način – osigurava redovna bezbednosna skeniranja, izveštaje o ranjivosti, bezbednosne preporuke i prilagođenu pomoć kako biste bolje zaštitili vašu stranicu.

Defender pronalazi sumnjiv kod u WordPressu i može lako i jednostavno da vrati datoteke u prvobitno stanje. Ukoliko želite da izbegnete „razbijanje“ i sporost veb stranice, Defender čuva audit log radi lakšeg praćenja. Takođe, odmah ćete dobiti informaciju ukoliko ste stavljeni na “blacklist” ili je vaša stranica označena kao nesigurna i shodno tome možete odmah da popravite situaciju. Defender će vas isto tako redovno obaveštavati ukoliko pronađe zlonamerne aktivnosti.

Kako Defender radi?

Nakon što ga instalirate i aktivirate, ovaj softverski doidatak će odmah pokrenuti audit log i bezbednosno skeniranje i ponudiće vam popis bezbednosnih promena koje će biti potrebne kako biste poboljšali zaštitu stranice.

Samo jednim klikom, direktno u plugin-u možete pokrenuti sledeće opcije:

  • Isključenje praćenja i pingback-ova
  • Preporuke za ažuriranje jezgra i servera
  • Promenu zadatog prefiksa baze podataka
  • Isključenje fajl editora
  • Sakrivanje izveštaja o greškama
  • Ažuriranje sigurnosnih ključeva
  • Sprečavanje otkrivanja informacija

Akismet

Što je Akismet?

Akismet je plugin koji koristi algoritam za analizu komentara i pingback-ova koji se šalju na vašu veb stranicu i razvrstava komentare na one koje vredi čuvati i one koje treba što pre odbaciti.

Akismet je vrlo praktičan alat jer uklanja oko 99% posla razvrstavanja komentara i pingback-ova za vas.

Ukoliko na primer napadači kreiraju nove korisničke račune na vašoj veb stranici i dodaju neželjene hiperlinkove, Gugl bi mogao da vas kazni. Spam komentari takođe spadaju u ovu kategoriju. Ako je vaša stranica indeksirana i utvrđeno je da ima spam, moguće je da će dobiti negativnu ocenu, a negativna ocena vaše stranice može dovesti do uklanjanja sa Guglovih rezultata pretraživanja.

Razvijen od strane kompanije Automattic, koja stoji iza WordPressa, ovo je jedan od najpopularnijih besplatnih anti-spam plugin-ova ikada razvijen strane WordPressa. Akismet koristi veb servis koji pokreće cloud server koji ocenjuje komentare koji su potencijalni spam. Prva stvar koju je potrebno napraviti je povezati se sa cloud servisom koristeći API ključ koji se dobija registracijom na servis.

Plugin učitava sve dolazne komentare Akismetovim serverima u cloudu, pokreću se visoko specijalizovani algoritmi kako bi se procenila valjanost komentara. Neki komentari se odmah preusmeravaju u spam queue, dok su validni komentari odmah pregledani i objavljeni. Ukoliko Akismet ne može da odluči da li je komentar spam ili nije, prebacuje komentar u red za pregled.

Akismet je besplatan za ličnu i nekomercijalnu upotrebu s ograničenjem od 50.000 provera komentara mesečno.

Postavljanje Akismeta je vrlo jednostavno. Sve što treba da uradite je da posetite Akismet.com stranicu gde ćete se registrovati kako biste dobili WordPress ključ. Nakon što vam je ključ dodeljen, možete ga uneti u postavke Akismeta na svojoj veb stranici i zbogom spamu!

Tekst preuzet sa

0
- Advertisement -
Radovan Laćarakhttps://itmagazin.info
Radovan je završio srednju elektrotehničku školu u Novom Sadu. Nosilac prvog mesta na takmičenju iz preduzetništva. Trenutno studira medije u Novom Sadu na Filozofskom fakultetu. Osnivač i direktor ITmagazin-a. Uživa u iskrenoj komunikaciji sa ljudima. Brutalno iskren, mrzi komplekse i sve što ih prati.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

PROČITAJ I

Fortnite izbačen iz Apple App Storea i Google Play Storea

Nakon što je Apple Epicovu igru nakon najnovije nadogradnje izbacio iz Apple Storea, Google je napravio istu stvar.

WiFi Mesh uređaj – za jak WiFi signal u svakom uglu velikog doma

Ukoliko imate veliku kuću ili stan, obezbedite podjednako dobar WiFi signal u svakom uglu vašeg doma, uz WiFi Mesh uređaj.

Regionalno istraživanje: Više od polovine potrošača u Srbiji smatra da je biometrijsko plaćanje brže i jednostavnije od upotrebe lozinki

Gotovo 50 odsto potrošača u Srbiji smatra biometrijsku identifikaciju bržim i jednostavnijim rešenjem od upotrebe lozinki prilikom potvrđivanja mobilnih plaćanja, pokazuje regionalno istraživanje kompanije...

Letnji intenzivni kursevi u školi digitalnih tehnologija za decu KIBERone.

Školska godina samo što nije počela a vi niste otputovali nigde? Deca se dosađuju i željna su druženja i novih znanja. Ovog avgusta, iskoristite vreme...

Nakon 35 godina Toshiba potpuno prekida proizvodnju laptopa

Japanski proizvođač je nakon odluke o prestanku proizvodnje ostatak deonica svog sektora za PC računara prodao Sharpu Toshiba je tiho zatvorila svoju podružnicu za prenosnike,...