WhatsApp će naplaćivati kompanijama korišćenje aplikacije

Share
Novi Facebookov potez vezan uz poznatu aplikaciju za čavrljanje konačno bi mogao rezultirati zaradom, pre svega zato jer WhatsApp za promotivne svrhe već danas koristi velik broj kompanija.

Facebookova aplikacija za razmenu poruka WhatsApp poče će naplaćivati kompanijama slanje marketinških i korisničkih poruka, nakon što se ta društvena mreža suočila s usporavanjem rasta prihoda i svog korišćenja.

Takav potez omogući će Facebooku, njegovom vlasniku, da zaradi novac od WhatsAppa. Kompanije će putem te platforme moći davati informacije i usluge, kao što su datumi isporuke ili razne propusnice. Zauzvrat, kompanije će morati platiti naknadu za potvrđenu isporuku.

Koliko će koštati?

Poruke će koštati između 0,5 i 9 centi, zavisno o zemlji u kojoj se korisnik nalazi. Mogu biti automatizovane ili poslane od strane korisničke službe. Navedena cena pokazuje da će upotreba te mogućnosti u nekim slučajevima biti skuplja od slanja SMS poruke.

Kao i druge poruke poslane putem te aplikacije, one će biti šifrovane, što znači da ih WhatsApp neće moći čitati. Prevoznička kompanija Uber, online prodavnica Wish i turistički servis Booking.com su među prve tri komapnije koje će prihvatiti nove uslove. Ukupno tri miliona kompanija aktivno koristi WhatsApp.

WhatsApp i Facebook

Facebook je platio 19 milijardi dolara za kupovinu WhatsApp-a 2014.godine, a već duže vreme traži način kako zaraditi od te aplikacije u razdoblju kada mu rastu troškovi zbog poboljšanja privatnosti te rešavanja problema zavisnosti korisnika o društvenim mrežama.

Naime, Facebok je najavio u sredu da će korisnicima ponuditi alat kojim će moći ograničavati koliko vremena u jednom danu provode koristeći njegove aplikacije i Instragram kao i da će primati obaveštenja kada premaše vremensku granicu korišćnja koju će sami definisati.

Radovan Laćarak

Radovan je završio srednju elektrotehničku školu u Novom Sadu. Nosilac prvog mesta na takmičenju iz preduzetništva. Trenutno studira medije u Novom Sadu na Filozofskom fakultetu. Osnivač i direktor ITmagazin-a. Uživa u iskrenoj komunikaciji sa ljudima. Brutalno iskren, mrzi komplekse i sve što ih prati.

You may also like...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *