Gojko Galonja je CAIO i softverski inženjer u JSGuru, suosnivač je i ambasador Banja Luka AI, primarno fokusiran na razvoj u oblasti mašinskog učenja i mobilnih rešenja. Radi na projektu koji za cilj ima detektovanje slobodnih parking mesta, bavi se primenjenim mašinskim učenjem i kreiranjem rešenja za Edge uređaje, a pored toga radi i na razvoju Mobile Guardian aplikacije, jednom od najmoćnijih rešenja na tržištu u obrazovnoj sferi, za upravljanje mobilnim uređajima.

Prošle godine je radio na projektu koji je imao za cilj olakšavanje kretanja na ulici za slepe. Tom prilikom je implementiran model dubokog učenja preko servisa koji čini takav proces mogućim, konkretno, implementirana je klasifikacija sa detektovanjem pokretnih objekata i konvertovanje teksta u glasovna upozorenja u zavisnosti od klasa koje aplikacija detektuje u okruženju.

Projekat je bio prilično zanimljiv sa ciljem rešavanja konretnih problema u okruženju uz olakšavanje kretanja ljudima sa posebnim potrebama u istom koje za njih nosi nebrojano problema takvo kakvo jeste, sa puno prepreka koje ta populacija ne može čulom vida da detektuje.

 

Gojko Galonja
Gojko Galonja

 

Prošlog četvrtka je bila prilika da održi predavanje na okupljanju pod nazivom Road to INIT, održanom u poslovnom prostoru JSGuru-a. Okupljanje je bilo zagrevanje za nadolazeću IT konferenciju INIT koja će se održati u Banjaluci 2. novembra ove godine.
(INIT je neprofitna IT konferencija fokusirana na razvoj i rast IT zajednice u Banjaluci i regionu, organizovana od strane programera za programere. INIT predstavlja šansu da se jedan dan posveti nadogradnji znanja i povezivanju sa neverovatno talentovanim ljudima).

 Gojko je na ovom zagrevanju govorio o trenutnom i budućem stanju, kao i o poslednjim dostignućima na polju veštačke inteligencije. Kaže da se nada da je nekolicina ljudi korak bliže boljem razumevanju šta veštačka inteligencija jeste zapravo. Uključio je u predavanje i promociju konferencije WonderlandAI Summit, koja će se održati 8. novembra u Beogradu. Takođe je najavio i planove za Banja Luka AI i podelio iskustva vezana za City AI udruženje, sa WSAI 19.

POSTAVI ODGOVOR

Navedite svoj komentar!
Ovde navedite svoje ime