Velike promene stižu u Facebook grupe

0
51
Popularna društvena mreža već neko vreme muku muči s grupama koje promovišu netoleranciju i mržnju, a njezini vlasnici uvereni su da će novom metodom takvima lakše ući u trag.

Facebook je nedavno objavio novu meru kojom će pokušati kontrolisati brojne grupe prisutne na svojoj poznatoj društvenoj platformi. U planu je promena imena grupa iz javnih, zatvorenih i tajnih u puno jasnije javne i privatne, s dodanom opcijom za privatne grupe koja privatne grupe može učiniti vidljivima ili nevidljivima svima koji nisu članovi.

Promena dolazi u jeku dodatnog nastojanja poboljšanja sigurnosti grupa na Facebooku uvođenjem opcija poput poboljšanih alata za administratore i mogućnosti pregleda sadržaja grupe pre ulaska u grupu.

Sve ovo deo je Inicijative za sigurnije zajednice (Safe Communities Initiative) koja je bila pokrenuta pre dve godine u nastojanju nadgledanja i prepoznavanja nepoželjnog sadržaja na Facebook grupama. Objava stiže u jeku nedavnih otkrića vezanih uz tajne grupe koje služe kao okupljališta rasista.

Promena imena kategorija sama po sebi neće promeniti stavove žitelja društvenih mreža ili sprečiti zlonamerne objave, s obzirom da će administratori i dalje moći grupe učiniti tajnim. Zatvorene grupe koje blokiraju pristup svima osim članovima biće označene kao privatne vidljive grupe. Tajne grupe koje je nemoguće pronaći putem pretrage i dalje će biti dostupne jedino putem pozivnice, a biće označene kao privatne i skrivene grupe.

Facebookovi zastupnici tvrde da će društvena mreža koristiti veštačku inteligenciju i veštačko učenje kako bi ‘proaktivno otkrila nepoželjni sadržaj čak pre nego što ga iko prijavi – ponekad i pre nego što ga iko vidi’. Označeni sadržaj će nakon veštačke inteligencije pregledati ljudi koji će proveritit krši li on zapravo pravila Facebooka. Šta god Facebook napravio, on bi to morao napraviti uskoro s obzirom da velik broj grupa koje potiču mržnju i nasilje i dalje funkcionišu ispod njegovog radara, navodi The Verge.

POSTAVI ODGOVOR

Navedite svoj komentar!
Ovde navedite svoje ime