Image default
Blog

Uskoro novi uređaj za muziku u glavi, ali bez slušalica

To je mogućnost koju donosi “sound beaming” (zvuk koji zrači) nova, futuristička audio-tehnologija izraelske kompanije “Noveto Systems”.

Ta kompanija će predstaviti desktop uređaj koji emituje zvuk direktno slušaocu, bez potrebe za slušalicama.

Osećaj slušanja je kao iz naučno-fantastičnog filma. Trodimenzionalni zvuk je toliko blizak, da vam se čini kao da vam je u ušima, dok je i ispred, iznad i iza njih.

“Noveto” očekuje da će uređaj imati puno praktičnih upotreba – od omogućavanja kancelarijskim radnicima da slušaju muziku ili konferencijske pozive bez ometanja drugih, do omogućavanja nekome da igra igru, gleda film ili sluša muziku bez ometanja okoline.

Nemanje slušalica znači da je moguće jasno čuti druge zvuke u sobi.

Ta tehnologija koristi 3-D senzorski modul, lokalizuje i prati položaj uha šaljući zvuk putem ultrazvučnih talasa kako bi stvorio “džepove zvuka” tik pored ušiju korisnika. Zvuk se može čuti u stereo ili prostornom 3-D režimu koji stvara zvuk u prostoru od 360 stepeni oko slušaoca.

Iako koncept “zvuk koji zrači” nije nov, “Noveto” je prvi lansirao tehnologiju za to, a njegov desktop “SoundBeamer 1.0” će biti prvi brendirani potrošački proizvod.

Manja, zgodnija verzija tog prototipa će biti spremna za puštanje na tržište za Božić 2021. godine.

Izvor:www.b92.net

Related posts

Zašto ste se odjednom našli u Viber grupama raznih firmi

Radovan Laćarak

Banka vremena – platforma za razmenu vremena putem pružanja različitih usluga

Radovan Laćarak

Stiže nova verzija Winamp-a!

Radovan Laćarak

Leave a Comment