USB tip C dobija proveru autentičnosti za zaštitu od zlonamernih uređaja

2
28

USB-IF je najavio da će razviti USB tip-C autentifikacijski program za zaštitu od neusklađenih USB punjača i USB malicioznih rizika.

Neprofitna organizacija USB Implementers Forum (USB-IF) objavila je u sredu lansiranje svog USB tip-C autentifikacijskog programa, koji ima za cilj da pruži domaćim sistemima mogućnost zaštite od neusaglašenih USB punjača i da ublaži rizike od zlonamernih programa.

Program USB-IF će potvrditi autentičnost USB uređaja, kabla ili punjača. Sve ovo će se desiti u trenutku kada se uspostavi veza kako bi se osiguralo da se ne prenose neprikladna napajanja ili podaci, prema USB-IF-u.

Druge organizacije su takođe preduzele korake da zaštite svoje uređaje od problema sa USB-om, a
Google je u decembru dodao novu bezbednosnu funkciju za Chrome OS da bi zaštitio svoje Chromebook uređaje od zlonamernog virusa na USB uređajima. Nova funkcija, nazvana USBGuard, blokira pristup USB portu dok je ekran uređaja zaključan.

Apple je takođe u julu prošle godine predstavio sličnu karakteristiku za iOS. iOS 11.4.1 je uključio novu funkciju koja je zahtevala od korisnika da otključa svoj uređaj nakon sat vremena neaktivnosti pre nego što dozvoli bilo kakvu aktivnost preko USB porta.

Radovan Laćarak

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here