U Turkmenistanu prvi put aplikacija za razmenu poruka

Share

Vlasti Turkmenistana, veoma zatvorene zemlje centralne Azije u kojoj su blokirane društvene mreže Facebook, Twitter, kao i WhatsApp, pokrenule su danas prvu aplikaciju razmene poruka.

Novu aplikaciju “Biz barde” dizajnirala je lokalna firma, saopštile su vlasti i dodale da će moći, pored poruka, da se razmenjuju fotografije i video snimci.

Aplikacija koja je danas zvanično počela da radi, testirana je prošlog leta. Oko 5.000 ljudi se prijavilo i od danas nastavilo da je koristi.

“BizBarde” je dostupan na platformama Androida i Google, kao i na Windows-u i Microsoft-u.

Turkmenistan, bivša sovjetska republika, jedna je od najzatvorenijih zemalja u svetu. Vlasti su zabranile zapadne društvene mreže, ali i one iz Rusije kao što su Odnoklassniki i VKontakte.

U toj zemlji funkcionišu samo državi mediji, a pristup internetu omogućava državno preduzeće TurkmenTelekom (Telecom).

Turkmenistan je na 178. od 180 mesta na svetskoj rang listi slobode medija međunarodne organizacije Reporteri bez granica (Reporters sans frontières – RSF).

Izvor N1

Radovan Laćarak

Radovan je završio srednju elektrotehničku školu u Novom Sadu. Nosilac prvog mesta na takmičenju iz preduzetništva. Trenutno studira medije u Novom Sadu na Filozofskom fakultetu. Osnivač i direktor ITmagazin-a. Uživa u iskrenoj komunikaciji sa ljudima. Brutalno iskren, mrzi komplekse i sve što ih prati.

You may also like...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *