12 C
Novi Sad

U NTP Beograd održana Javna rasprava o Strategiji pametne specijalizacije Republike Srbije

U Naučno-tehnološkom parku Beograd juče je održana Javna rasprava o Strategiji pametne specijalizacije Republike Srbije (Smart Specialisation Strategy Serbia – 4S), koja predstavlja važan instrument za poboljšanje inovacionog i istraživačkog ekosistema, razvoj ekonomije zasnovane na znanju i inovacijama i usmeravanje budućeg investiranja u oblasti koje su unutar procesa identifikovane kao oblasti prioriteta.

Prioritetne oblasti, identifikovane kroz proces izrade ovog dokumenta, a u kojima naša zemlja ostvaruje konkurentne prednosti i u koje je potrebno dalje investirati su: informaciono-komunikacione tehnologije, hrana za budućnost, kreativne industrije, mašine i proizvodni procesi budućnosti.

– Jedan od planova ove Strategije je da i obrazovanje bude usmereno na industrije koje donose kvalitetno plaćena visokokvalifikovana radna mesta koja doprinose većem i bržem rastu kompanija. Reč je o jednoj sveobuhvatnoj temi koja umrežava faktultete, rektorate, naučno tehnološke parkove, kroz saradnju nauke i privrede, u cilju kreiranja visokostručnih kadrova i razvoja društva zasnovanog na znanju – rekao je Mladen Šarčević, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Nacionalna Strategija pametne specijalizacije pripremana je kroz temeljni analitički i konsultativni proces tokom poslednje tri godine, vođen metodologijom najboljih praksi zemalja članica EU, a proces izrade je nadgledao Objedinjeni istraživački centar Evropske komisije. Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja koordiniralo je ovaj proces uz aktivno uključenje svih relevantnih institucija iz vladinog i nevladinog sektora. Nakon identifikacije prioritetnih oblasti, niza radionica sa gotovo 300 učesnika iz javnog, naučno-istraživačkog, prirednog i civilnog sektora, izrađen je nacrt strategije sa sveobuhvatnim paketom mera za svaku identifikovanu oblast.

– Iz ovog razloga slučaj Srbije je prepoznat kao jedan od najboljih primera dobre prakse u ovom smislu i od strane međunarodne zajednice, a naša zemlja je od strane UN odabrana kao jedna od 5 pilot zemalja za izradu politike u oblasti nauke, tehnologije i inovacija radi dostizanja ciljeva održivog razvoja –  istakao je prof. Viktor Nedović, pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i koordinator izrade Strategije pametne specijalizacije.

Javna rasprava organizovana je istovremeno na tri lokacije: u Beogradu, Nišu i Novom Sadu, a zahvaljujući novoj opremi za komunikaciju na daljinu, koja je instalirana na Univerzitetima u ovim gradovima u okviru projekta Erasmus+ KA2 – Interdisciplinarni program kratkih ciklusa u oblasti Kreiranja i analize javnih politika, učesnici su putem video linka mogli i da komuniciraju međusobno.

Javnoj raspravi u Beogradu prisustvovala je i rektorka Univerziteta u Beogradu, Ivanka Popović, državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vladimir Popović, pomoćnik ministra prosvete Saša Lazović, a goste je u ime domaćina pozdravila i Gordana Danilović Grković, v.d. direktora NTP Beograd koja je ukazala na važnost izrade Strategije pametne specijalizacije koja će, istakla je, doprineti da uspostavimo “kičmu” inovacija u celoj zemlji.

- Advertisement -

Pročitajte još

Komentari

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar
Ovde unesite svoje ime

Podeli:

Poslednje dodano: