U Norveškoj će roboti uskoro zameniti poštare

Plan je u prvoj fazi da robotizovana vozila voze samo po gradu Kongsbergu, a kasnije i po ostalim norveškim gradovima.

Norveška nacionalna pošta Posten Norge uskoro će koristiti poštare robote, odnosno robotizovanu dostavnu službu, kako bi korisnicima priuštila što bolju uslugu dostave pošiljaka.

Norveška pošta je sklopila ugovor sa ‘start-up’ kompanijom Buddy Mobility koja ima sedišta u Oslu i San Franciscku.

Plan im je da u prvoj fazi na ulice puste robotizirana vozila samo po gradu Kongsbergu, a kasnije i po ostalim norveškim gradovima, piše Index.hr, kako prenosi Tanjug.

Robot poštar funkcionisa će tako što će stici ispred kuća korisnika i obvestiti ih o prispeću pošiljke.

Poruku će građani Kongsberga primiti putem aplikacije na pametnom telefonu.

U poruci će se nalaziti i kod za otkljucavanje sandučića u vozilu.

Robotizovano vozilo kreta će se ulicom brzinom od šest kilometara na sat i tim tempom će moći dostaviti pošiljke na sto adresa dnevno.

Nakon što dostavi sve pakete, vozilo će se vratiti u poštu, napuniti baterije i čekati nove pošiljke za dostavu.

Rešenja koja odgovaraju klijentima

Potparol norveške pošte John Ekof kazao je za Index.hr da norveška pošta danas ima čak 20.000 manje zaposlenih nego što je imala sredinom devedesetih godina prošlog veka.

“To je oko hiljadu zaposlenih manje po godini i niko se nije oko toga preterano uznemiravao. Svi su našli nove poslove ili su otišli u penziju ako su imali uslove za to”, kazao je on dodajući kako se opseg poštanskih dostava od 1999. godine, koja je bila jedna od najprometnijih u tom sektoru, smanjio za čak 60 posto.

Dodaje da je to razlog zašto Norveška pošta mora inovirati svoje usluge te pronaći isplatljivija rešenja, koja odgovaraju i njihovim klijentima.

Ekof kaže i da roboti nisu ključni razlog zašto je Norveška pošta smanjila broj zaposlenih, ali i da sva rešenja koja provode dolaze u dogovoru sa sindikatom radnika, kao i u proteklih dvadeset godina.

Index.hr napominje i da su odgovor na njihov upit od norveške pošte dobili u roku od dva sata uz fotografiju poštanskog robota.

Roboti poštari se trenutno testiraju i u Nemačkoj.

Izvor: Agencije

0
- Advertisement -
Radovan Laćarakhttps://itmagazin.info
Radovan je završio srednju elektrotehničku školu u Novom Sadu. Nosilac prvog mesta na takmičenju iz preduzetništva. Trenutno studira medije u Novom Sadu na Filozofskom fakultetu. Osnivač i direktor ITmagazin-a. Uživa u iskrenoj komunikaciji sa ljudima. Brutalno iskren, mrzi komplekse i sve što ih prati.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

PROČITAJ I

Fortnite izbačen iz Apple App Storea i Google Play Storea

Nakon što je Apple Epicovu igru nakon najnovije nadogradnje izbacio iz Apple Storea, Google je napravio istu stvar.

WiFi Mesh uređaj – za jak WiFi signal u svakom uglu velikog doma

Ukoliko imate veliku kuću ili stan, obezbedite podjednako dobar WiFi signal u svakom uglu vašeg doma, uz WiFi Mesh uređaj.

Regionalno istraživanje: Više od polovine potrošača u Srbiji smatra da je biometrijsko plaćanje brže i jednostavnije od upotrebe lozinki

Gotovo 50 odsto potrošača u Srbiji smatra biometrijsku identifikaciju bržim i jednostavnijim rešenjem od upotrebe lozinki prilikom potvrđivanja mobilnih plaćanja, pokazuje regionalno istraživanje kompanije...

Letnji intenzivni kursevi u školi digitalnih tehnologija za decu KIBERone.

Školska godina samo što nije počela a vi niste otputovali nigde? Deca se dosađuju i željna su druženja i novih znanja. Ovog avgusta, iskoristite vreme...

Nakon 35 godina Toshiba potpuno prekida proizvodnju laptopa

Japanski proizvođač je nakon odluke o prestanku proizvodnje ostatak deonica svog sektora za PC računara prodao Sharpu Toshiba je tiho zatvorila svoju podružnicu za prenosnike,...