Hrvatski policajci za borbu protiv sajber kriminala, otkrili su i uhapsili vlasnika najvećeg svetskog ilegalnog internet servisa za DDoS kibernetičke napade Webstresser, saopšteno je iz MUP-a Hrvatske. U Srbiji uhapšene dve osobe za koje se sumnja da su bile administratori Webstressera.

Webstresser.org najveći je svetski internet servis na kojem su korisnici mogli unajmiti uslugu DDoS (Distributed Denial of Service) kibernetičkih napada na vlasnike internet stranica u celom svetu. S više od 136.000 registrovanih korisnika i četiri miliona kibernetičkih napada ostvarenih do aprila 2018. Webstresser je predstavljao najveću pretnju za ključne onlajn usluge koje nude banke, poslovni sektor i državne institucije širom sveta.

Webstresserom je upravljao devetnaestogodišnji hrvatski državljanin koji je uhapšen 24. aprila i protiv njega je podneta krivična prijava zbog osnovane sumnje da je počinio teško krivično delo protiv računarskih sistema, programa i podataka, za koje je zaprećena kazna zatvora od jedne do osam godina.

Kriminalističko istraživanje sproveli su policijski službenici novoosnovane Službe kibernetičke bezbednosti Uprave kriminalističke policije.

Koordinisana akcija, učestvovala i srpska policija

Osim hrvatskih policajaca, u operativnoj akciji su, uz podršku Europola, učestvovale i nacionalne policijske službe Srbije, Holandije, Velike Britanije, Kanade, Španije, Italije i Hong Konga koje su uhapsile pomagače i korisnike usluga DDoS napada, tako da je međunarodna policijska saradnja bila ključna za izvrsne rezultate operativne akcije koja je sprovedena pod kodnim imenom Manufaktura.

Kako je saopšteno iz MUP-a Srbije u okviru dvodnevne akcije, koja je započeta u Srbiji, uhapšeni su M.J. (19) iz Prokuplja i D.V. (21) iz Rume, zbog postojanja osnova sumnje da su bili administratori Webstressera.

Tokom sprovođenja DDoS napada, koje je omogućavao Webstresser, napadač daljinski upravlja povezanim uređajima spojenima na Internet i usmerava veliku količinu internet saobraćaja prema određenoj veb stranici ili internet platformi, što za posledicu ima usporavanje rada veb stranice žrtve ili njenu potpunu nedostupnost, tako da korisnici internet servisa nisu u mogućnosti da pristupe različitim onlajn uslugama.

Nekada je trebalo da su počinitelji koji su izvršavali DDoS napade, dobro upućeni u načine funkcionisanja internet tehnologije, ali s pojavom ilegalnih servisa poput Webstressera, to više nije slučaj. Svaki korisnik Webstressera mogao je da plati naknadu putem onlajn platformi za plaćanje ili u kriptovalutama poput Bitkoina, te mu je za iznos već od 15 evra na raspolaganje stavljena infrastruktura koja omogućava DDoS napade na veb stranice po izboru korisnika.

U toku je postupak onemogućavanja pristupa Webstresseru čime će se sprečiti sajber napadi u budućnosti, saopšteno je iz MUP-a Hrvatske.

Autor teksta: N1 Beograd, N1 Zagreb

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име