18.2 C
Novi Sad

Twitter objavio nove detalje o zabrani političkog oglašavanja

Društvena mreža Twitter prekinu će sva politička oglašavanja širom sveta. Od 22. novembra uspostavi će se, kako su objavili, dve nove politike oglašavanja, jedna za “politički sadržaj”, a druga za “oglašavanje na temelju uzroka”.

Izvršni direktor Twittera Jack Dorsey pojasnio je odluku da ova mreža više neće dozvoljavati plaćene političke oglase.

“Verujemo da političku poruku treba zaslužiti, a ne kupiti. Oglašavanje na mreži jako je snažno i vrlo efikasno za komercijalne oglašivače, ali moć izlaže velikim rizicima političare jer se može koristiti za uticaj na birače i pogoditi živote miliona ljudi”, kazao je Dorsey.

Ova odluka stiže u trenutku velikog pritisaka na društvene platforme da pronađu rešenja za problematične sadržaje, ali i politički uticaj na birače.

Twitterova politika time snažno odudara od stajališta Facebooka jer je vlasnik te mreže Mark Zuckerberg nedavno branio političke poruke na svojoj mreži, a sve u ime slobode izražavanja.

Prema novim pravilima, oglasi koji pokrivaju teme poput klimatskih promena, abortusa ili prava životinja biće ograničeni, a ne potpuno zabranjeni. Oglašivačima koji se bave izdavanjem neće biti dozvoljeno ciljanje korisnika na osnovu njihovih demografskih kategorija, poput starosti, rase ili određene lokacije. Korišćenje ključnih reči poput “liberalna” ili “konzervativna” takođe će biti zabranjeno.

Potpredsednica Twittera za poverenje i sigurnost Del Harvey izjavila je da će kompanija zadržati javnu listu zabranjenih ključnih reči i ažurirati je kako vreme bude prolazilo.

Očekuje se da će lista biti objavljena naredne sedmice, a ova odluka stupi će na snagu 22. novembra.

- Advertisement -

Pročitajte još

Komentari

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar
Ovde unesite svoje ime

Podeli:

Poslednje dodano: