Trećina korisnika interneta na svetu su deca

Trećina internet korisnika su deca, a najčešći izazovi sa kojima su izloženi su prikupljanje ličnih podataka, lažne vesti, ugrožavanje privatnosti, zloupotreba u komercijalne svrhe i izloženost štetnim i uznemirujućim sadržajima, saopštila je digitalna agencija Namics, povodom Dana za bezbedniji internet.

“UNICEF-ovo istraživanje ‘Bezbedan internet’ za celu porodicu je pokazalo da manje od 10 odsto dece uzrasta od četiri do osam godina ne koristi digitalne uređaje, a da neka deca pristupe internetu i pre svoje treće godine”, istakao je predstavnik Namicsa Filip Gort, navedeno je u saopštenju.

Kako je ocenjeno, zbog uzrasta u kom se susreću sa novim tehnologijama, današnja deca se smatraju “digitalnim domorocima” (eng. digital natives). Ovaj termin koristi se za osobe koje odrastaju u digitalnoj eri i koji se razlikuju od onih koji su se sa modernim tehnologijama upoznali tek u odraslom dobu.

“Najčešće aktivnosti dece na internetu su konzumacija i reprodukcija video i foto sadržaja, slušanje muzike i igranje video igara, a ako samo uzmemo za primer da 80 odsto školaraca provodi slobodno vreme uz igrice, jasno je da digitalna tehnologija oblikuje načine na koji deca komuniciraju i na koji se druže”, naveo je Gort.

On je dodao da je zato važno da deca imaju dovoljno znanja o internetu i izazovima modernog doba. Podsetio je i da su deca koja nemaju pristup internetu mahom iz nerazvijenih i siromašnih područja.

“Ona uglavnom ne poseduju uređaje pomoću kojih mogu pristupiti internetu ili ne znaju engleski – jezik najvećeg broja internet sadržaja. U modernom svetu, nemogućnost korišćenja interneta, samo produbljuje razlike, jer nisu svi u prilici da pristupe istim obrazovnim sadržajima, niti da koriste prednosti mobilnosti prilikom zapošljavanja”, kazao je Gort.

U Namicsu smatraju da se odgovori na izazove digitalne revolucije nalaze u podizanju svesti o internetu, bezbednosti u onlajn sferi, kao i širenju digitalne pismenosti.

“Moderno doba zahteva saradnju roditelja, učitelja i drugih koji se bave edukacijom dece sa predstavnicima industrije i donosiocima odluka. Svi nivoi bi trebalo da pošalju poruku da internet nije sam po sebi loš, ali da se mora upotrebljavati na određen način koji podrazumeva odgovornost, kritičko razmišljanje i kreativnost”, zaključio je Gort.

Dan za bezbedniji internet je kampanja započeta 2004. godine koja obuhvata najrazličitije teme od sajber maltretiranja do korišćenja društvenih mreža. Obeležava se u više od 150 država širom sveta i fokusira aktuelne teme koje se odnose na prisustvo na mreži.

Cilj Dana za bezbedniji internet, koji se u utorak obeležava pod sloganom “Zajedno za bolji internet”, jeste da ukaže na pozitivnu stranu novih tehnologija i načine za odgovornu upotrebu digitalnih platformi.

Beta

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име