22.5 C
Novi Sad

Telenor dobitnik nagrade Virtus

Telenor je dobitnik nagrade VIRTUS za dugoročno partnerstvo poslovnog i neprofitnog sektora u 2019. godini. Ova nagrada dodeljuje se kompanijama i pojedincima koji su na najdelotvorniji način doprinele opštem dobru. Telenor je ovo priznanje dobio za dvanaestogodišnje partnerstvo sa Dečjim fondom Ujedinjenih Nacija – UNICEF na programima edukacije dece i njihovih roditelja za bezbednu upotrebu interneta i prevencije digitalnog nasilja.

U okviru projekta “Bezbedan internet za celu porodicu ” Unicef, u partnerstvu sa Užičkim centrom za prava deteta i Ministarstvom prosvete, sproveli su istraživanje o upotrebi interneta među mlađom decom, uzrasta 4- 8 godina, i spremnosti  njihovih roditelja, vaspitača i učitelja da ih pravilno usmere  i zaštite od rizika i opasnosti. Rezultati istraživanja poslužili su kao osnov za izradu štampanih, animiranih i onlajn edukativnih materijala i resurs paketa, obuku 150 vaspitača i učitelja u 5 gradova u Srbiji . Ovi učitelji i vaspitači su, potom, pilotirali program radionica u kojima je učestvovalo 3.750-oro dece i 2.000 roditelja. Zahvaljujući Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, razvijeni materijali  dostupni su  osnovnim školama i predškolskim ustanovama kao deo sistemskog rešenja za prevenciju digitalnog nasilja.

,,Velika nam je čast što smo  ponovo  dobili VIRTUS nagradu. To pokazuje da je naš trud da doprinesemo pozitivnim promenama u Srbiji primećen, i da su rezultati jasni i merljivi“, kaže Milica Beginišić, menadžerka  Telenor Fondacije: ,,Ništa od ovoga ne bi bilo moguće bez podrške i partnerstva UNICEF-a, Ministarstva prosvete i Užičkog centra za pravo deteta koji su možda i najzaslužniji za realizaciju samog projekta.“

,,I  tokom ove krize, pokazali smo visok nivo društveno odgovorenog poslovanja; a svakako ćemo i u narednom periodu nastaviti da svoju ekspertizu koristimo tamo gde je najpotrebnije“, dodaje Milica.

Konkurs za nagradu VIRTUS organizuje Trag Fondacija, koja se bavi filantropskim aktivnostima već 20 godina.

Za vreme NATO bombardovanja 1999. godine, Dženi Hajat, konsultantkinja socijalne prakse, govorila je protiv bombardovanja Srbije na mirovnom skupu u Vestminster Central Holu u Londonu.

Zahvaljujući ovom govoru, prikupljeno je preko 2.000 funti za podršku lokalnim inicijativama u Srbiji i Crnoj Gori. Tada je i osnovan Balkanski fond za lokalne inicijative (BCIF), sa željom da se obezbede male donacije lokalnim zajednicama u našoj zemlji.

Od 2013. godine, BCIF počinje da deluje pod imenom Trag fondacija.

Ovo je treći put da Telenor dobija nagradu VIRTUS za svoje društveno odgovorno delovanje. Prva nagrada Telenoru je dodeljena 2008. godine u kategoriji posebnog doprinosa na nacionalnom nivou, a drugi put u 2011 za projekat „Povezivanje“ kojim je unapređen rad romskih zdravstvenih medijatorki,  edukacija romskih porodica u Srbiji i pružanje pomoći u ostvarivanju njihovih prava iz oblasti zdravstvene zaštite i osiguranja.

- Advertisement -

Pročitajte još

Komentari

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar
Ovde unesite svoje ime

Podeli:

Poslednje dodano: