25.6 C
Novi Sad

Suosnivači Instagrama najavili odlazak iz kompanije

Suosnivači društvene mreže Instagram Kevin Systrom i Mike Krieger najavili su odlazak iz kompanije koji se vremenski poklopio s velikom krizom Facebooka.

“Spremni smo za naše novo poglavlje”, kazao je Systrom, ujedno izvršni direktor Instagrama, u saopštenju objavljenom u ponedeljak uveče.

Dvojac je kreirao popularnu aplikaciju za deljenje fotografija 2010. godine a u međuvremenu su otvorili 1.000 kancelarija širom sveta.

“Izgradnja novih stvari zahteva da se odmaknemo, dokučimo šta nas inspiriše i uskladimo to s onime što svetu treba; to je naš plan”, kazao je Systrom.

Godine 2012. Facebook je kupio Instagram za milijardu dolara.

U junu Instagram je objavio da je broj njegovih korisnika premašio milijardu. Time su postali četvrta Facebookova platforma koja je prekoračila tu granicu. Ujedno su uveli novu funkciju objave dužih video-zapisa kako bi privukli ‘autore’ poput onih na Youtubeu.

Systromov i Kriegerov odlazak vremenski se poklopio s velikom krizom u Facebooku koji se našao na udaru kritike zbog nedovoljno strogok čuvanja objavljenih korisničkih informacija.

Mnogi smatraju Facebook glavnim instrumentom širenja lažnih informacija u proteklim godinama a tvrdi se i da je upotrebljen kako bi se uticalo na izbore poput onih koji su u Belu kuću uveli Donalda Trumpa.

Negativni publicitet koji je Facebooku doneo skandal s Cambridge Analyticom i priznanje da je ta britanska kompanija možda neovlašćeno koristila podatke 87 miliona Facebookovih korisnika nadovezali su se na kritike na račun učestalog širenja i deljenja netačnih informacija na toj društvenoj mreži.

Zbog skandala s Cambridge Analyticom i njihovom zloupotrebom korisničkih podataka Facebook je predmet više istraga američkih i britanskih regulatora a njegov šef Mark Zuckerberg bio je pozvan svedočiti pred Evropskim parlamentom i američkim Kongresom.

0
- Advertisement -

Pročitajte još

Komentari

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar
Ovde unesite svoje ime

Podeli:

Poslednje dodano: