Google je objavio kako su za produkciju spremne dve nove verzije njegovog  mobilnog operativnog sistema, Android 8.1 Oreo i Android Oreo (Go Edition). Mnogi su ostali pomalo začuđeni ovakvim potezom. Razlog je poprilični “podbačaj” verzije Android Oreo 8.0, koja se u novembru ove godine, tri i po meseca od pojavljivanja, nalazila na samo 0,3% uređaja s Androidom.

Ovakva, na prvi pogled sramotna statistika zapravo i ne treba čuditi, jer osim uređaja Google Pixel, još samo “sitan broj” proizvođača ima mogućnost nadogradnje na Oreo 8.0.

Takav će se trend nastaviti i s verzijom Android Oreo 8.1, koja će prvo stići na Pixele, a onda iduće godine, nije precizno kada, polako i na ostale uređaje.

Osim ovog noviteta, tu su i ispravljanje “bugova”, onemogućavanje otiska prsta kojim se neovlašćeno pokušava otključati uređaj, poboljšana sigurnost, mogućnost prikaza napunjenosti baterija na uređajima koji su spojeni preko Bluetootha…

android

Ali zanimljiv je i Android Oreo (Go Edition) koji je namenjen uređajima koji se ne mogu podičiti superjakim hardverskim karakteristikama. Ova verzija Androida ima Google Go, Google Assistant Go, YouTube Go, Google Maps Go, Gmail Go, Gboard Go, Google Play, Chrome, Files Go – aplikacije koje su dizajnirane upravo za korišćenje na slabijim uređajima.

 

Google tvrdi da je njihovo zauzeće do 50% manje, aplikacije bi trebala biti do 15% brže, a zanimljivo je i kako sam Android Oreo (Go Edition) na uređaju zauzima dva puta manje prostora od klasične verzije.

Više o ova dva izdanja Androida možete pročitati na službenom blogu Androida.