24.2 C
Novi Sad

Štampači u Internet of Things budućnosti

Krajem marta ove godine Internet of Things era pokazala je svoje drugačije lice i sve opasnosti koje sa sobom donosi. Ni manje ni više, uređaj koji je demonstrirao ovu opasnost bio je štampač, ali ne jedan, već hiljade njih širom Sjedinjenih Američkih Država.

WiFi štampači, Konica Minolta na primer, od kojih su neki bili i oni smešteni na najprestižnijim državnim univerzitetima i u velikim kompanijama, istovremeno su počeli izbacivati letke sa propagandnim materijalom rasističke sadržine, nalik onima koji su se štampali u nacističkoj Nemačkoj. Šok je bio ogroman.

A desilo se sledeće. Haker, ili kako sebe naziva „haktivista“ Endru Auernhajmer povezao se sa hiljadama štampača širom SAD koji su bili povezani na otvorenu internet konekciju i poslao poruku o beloj nadmoći sa pozivom na borbu protiv Jevreja. Na svom blogu, objašnjavajući ovaj čin, napisao je da je ovaj napad samo demonstracija Internet of Things trolovanja putem štampača i da sebe smatra pionirom u ovoj oblasti.

Štampači su preteča interneta stvari

Iako se o internetu stvari priča kao o budućnosti koja dolazi, mnogi uređaju već su decenijama unazad povezani baš na ovaj način, a među njima prednjače upravo štampači.

Zajedno sa kompjuterima, telefonima, sistemima za osvetljenje i bezbednost, štampači nas svojim primerom mogu naučiti puno toga o budućnosti interneta stvari koja nastupa. Bolnice širom sveta imaju pristup kartonima pacijenata iz čitave zemlje i mogu im lako pristupiti i štampati ih, a slično je i sa policijskim službama. Ono što je već dugogodišnja praksa u svetu štampača sada ulazi na velika vrata i za sve druge uređaje kojima smo okruženi.

Šta Internet of Things može naučiti od sistema štampača

Internet of Things predstavlja novu prelomnu tačku u razvoju tehnologije, ali i u načinu života, tačku nakon koje nastupa sveopšta povezanost ljudi, mašina, senzora, uređaja, poslovnih sistema…

Ipak, Internet of Things je imao svog preteču, a to su Managed Printer Services (MPS) i sada treba iskoristiti mogućnost da o budućnosti koja nas čeka donesemo pouzdane zaključke na osnovu onoga što je već tu, a to su servisi za upravljanje štampačima, takozvani MPS, koji nisu ništa drugo do iskorak od štampanih ka digitalnim dokumentima.

Povećanje efikasnosti

Prva prednost koju će doneti Internet of Things organizacijama jeste povećanje efikasnosti. MPS štampači omogućili su organizacijama i kompanijama da uvide koliko se resursa uzalud troši, da se ti resursi redukuju, da se procesi ubrzaju i eliminišu svi suvišni troškovi. Upravo to će i biti zadatak odgovornih kada IoT jednom postane potpuno ostvaren: da se pre svega stekne uvid u ekonomičnost poslovanja i preduzmu koraci koji će doneti velike uštede.

Bezbednost će biti prioritet

Kao što slučaj sa početka teksta pokazuje, povezanost uređaja među sobom posredstvom interneta je velika opasnost za bezbednost. Ne želite da neko sa dajine od 1000 kilometara pošalje instrukciju vašem usisivaču da se uključi usred noći ili da uđe u istoriju svega što ste štampali od kada ste kupili štampač. Kao i sa MPS štampačima, i sa dolaskom interneta stvari kompanije će postati ranjivije u pogledu bezbednosti. Što su uređaji „pametniji“ to sa više podataka raspolažu i potencijalna su „krtica“ kada su vaše poslovne tajne u pitanju.

Analiza podataka i izvlačenje zaključaka

Najsavremeniji štampači poseduju softvere koji omogućavaju da se prati upoteba uređaja, tokovi i procesi rada i da se izvlače vredne informacije o trendovima i mogućim unapređenjima. Upravo tako se i najavljuje ulazak IoT tehnologija u naše živote – kao ogromna lavina informacija i podataka koje će neko morati da obradi i iz njih izvuče zaključke.

Kakva je budućnost štampača u IoT eri?

Internet of Things je treći veliki talas interneta, nakon njegove pojave i prilagođavanja mobilnim uređajima. Smatra se da će do 2020. godine u velikoj IoT mreži biti povezano preko  20 milijardi uređaja. Naši životi promeniće se jednako kao i prilikom prva dva talasa.

U bliskoj budućnosti i svet štampanja biće u potpunosti povezan na ovu veliku mrežu interneta stvari. Beneficije toga će se pre svega videti u optimizaciji procesa poslovanja, proizvodnje i rada. Svaki uređaj, od kompjutera do pojedinačnih delova štampača, biće povezani na jedinstvenu internet mrežu i primati jedinstvene instrukcije.

Mnogi tvrde da će potpuna spona 3D štampanja i Internet of Things tehnologija imati fascinantne rezultate. Ovo su dve izuzetne tehnološke pojave koje se pojavljuju u isto vreme i mogu stvoriti budućnost koju danas ne bismo ni mogli prepoznati kao naš svet.

Sam prodor IoT tehnologija u naše živote usporen je troškovima izrade delova za „konačno povezivanje svega“. Današnja električni uređaji, provodnici i strujna kola prave se od skupog silicijuma, a u budućnosti bi upravo 3D štampači mogli omogućiti da ti delovi budu mnogo jeftiniji i izrađeni od plastike.

Sve u svemu, nema razloga da sumnjamo da ćemo u budućnosti moći da se približimo svom 3D štampaču i putem IoT tehnologije mu poručimo šta želimo za večeru ili, čak, koji bismo auto voleli da provozamo te večeri. Samo treba biti strpljiv i dugovečan i videćemo generacije koje neće moći da poveruju koliko smo mi, današnji ljudi, bili zaostali u svom tehnološkom razvoju.

- Advertisement -

Pročitajte još

Komentari

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar
Ovde unesite svoje ime

Podeli:

Poslednje dodano: