Šta je izazvalo pad Facebook-a

0
70
Najveća društvena mreža sveta i popularne aplikacije u njenom vlasništvu pogođene su drugim najvećim ispadom u istoriji Facebooka. Inženjerska greška, hakerski napad ili nešto treće?

Ispadi poput ovog koji je pogodio Facebook, Instagram, Oculus i WhatsApp tokom srede, 13. marta, ozbiljan su problem. Većina nas prežive će nekako bez smešnih video zapisa i beskrajnih političkih rasprava, ali za kompanije koje se oslanjaju na ove platforme za plasman proizvoda i usluga – kao i za sam Facebook – ovakvi incidenti prilično su nezgodni.Ovaj ispad je potrajao 14 sati pre no što je koliko-toliko normalno stanje ponovno uspostavljeno. To ga čini drugim najdužim u istoriji Facebooka – prvi se dogodio 2008. godine, kada je ta društvena mreža brojala ‘samo’ 150 miliona korisnika.

Kako problemi, čini se, nisu još potpuno otklonjeni, moguće je kako će 11 godina star rekord biti srušen. Ali, kako su zahvaćeni bili i Instagram, Oculus i WhatsApp, možemo sa sigurnošću ustvrditi kako je ovo incident s najvećim dosegom otkad je društvenih mreža.

Za sada još ne znamo što ga je izazvalo. Iz Facebooka su tek poručili kako nije reč napadu DDoS, što će verovatno razočarati zaljubljenike teorija zavera koji će, ne dvojimo, pronaći načina kako povezati ovonedeljne probleme Gmaila i Google Drivea s Facebookovim nevoljama.

Šta bi mogao biti uzrok?

Sudi li se po istroji takvih nezgoda, kao izgledi mogući odgovori nameću se ljudska greška i tehnički problemi.

Prvi službeno zabeleženi ispad dogodio se krajem jula 2007. Tek tri godine stara društvena mreža namerno je privremeno ugašena kako bi inženjeri popravili računarski bug.

Tri godine kasnije Facebook se srušio na dva sata zbog izuzetno složenog problema vezanog uz računarske mreže. Rešenje je zato bilo krajnje jednostavno: ugasili su ga i ponovno pokrenuli.

Tokom 2013. Facebookovi inženjeri su zeznuli stvar pa korisnici više od četiri sata nisu mogli postavljati nove objave.

Iduća godina bila je baš loša jer su u Facebooku zabeležili dva velika ispada sistema. Prvi, koji u to vreme bio najgori u četiri godine, dogodio se sredinom juna 2014. i potrajao je 31 minutu. Korisnici mu nisu mogli pristupiti ni putem weba, niti putem mobilne aplikacije. Naredni ispad, u avgustu iste godine, potrajao sat i 40 minuta. Kriva je bila greška na web servisu.

Krajem januara 2015. Facebook je bio nedostupan na skoro sat vremena zato što su njegovi inženjeri nešto pokušavali promeniti u sistemu, pa su stvari pošle krivim tokom. Pričalo se kako je reč o hakerskom napadu, ali te glasine nisu dobile konkretnu potvrdu.

Slično je bilo i u avgustu 2017., kada je inženjerima trebalo 3,5 sata za rešavanje problema s Javascriptom.

Veći ispad zabeležen je i krajem novembra prošle godine, kad su bez pristupa Facebooku na 40 minuta ostali istočna obala SAD-a, delovi Južne Amerike, Evrope i Azije. Krivac je opet bila tehnika, tačnije pogrešna konfiguracija web servisa.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here