SpaceX – novo lansiranje i planovi za budućnost

0
47
Lansiranje Falcona 9.

U petak 11. maja bili smo svedoci novog poduhvata SpaceXa, svemirske transportne kompanije čiji je osnivač Elon Musk. Reč je o misiji pod nazivom Block 5 Falcon 9, koja je započeta na čvrstom tlu Floride, a uspešno realizovana u Zemljinoj orbiti i na površini Atlantskog okeana. Lansiranje je bilo interesantno zbog dve stvari: tovara i rakete. Teret koji je ovom prilikom prenet u bestežinsko stanje, Bangabandhu Satellite-1, prvi je zvanični geostacionarni komunikacioni satelit Bangladeša. Dok je sama raketa imala svoju ,,premijeru’’ i predstavlja poslednje modifikacije načinjene Falconu 9 , zbog čega nosi naziv Block 5. Ova poboljšanja će omogućiti ljudima iz SpaceXa da svaku Falcon 9 raketu koriste 10 ili više puta i smanjiće vreme njenog renoviranja između letova. Celokupni događaj je propraćen prenosom uživo i možete ga ponovo odgledati na sledećem linku.

,,Bongobodhuov satelit’’

Bangladeš je zemlja koja je tokom svoje istorije pretrpela mnoge vojne prevrate, rat i jedan od najvećih genocida u modernoj istoriji. Šeik Mudžibur Rahman, poznatiji kao Bongobodhu, bio je glavni u borbi za nezavisnot. Zbog toga je, nakon 1974. i poraza Pakistana, postao prvi predsednik Narodne republike Bangladeš. U šeikovu čast, novo lansirani satelit nazvan je po njemu. Zemaljska satelitska stanica u Gazipuru spada među najsavremenije u svetu i upravo će se odatle vršiti kontrola Bongobodhuovog metalnog imenjaka. Ali kako je ova prilično siromašna zemalja, koja se svake godine bori sa ciklonima i poplavama, uopšte uspela da se ,,domogne” svemira? Interesantno – ne sama. Francuska kompanija je između 2015. i 2017. bila zadužena za izradu satelita ( Thales Alenia ), američka za lansiranje ( SpaceX ), dok su im Rusi iznajmili jednu od svojih ,,rezervisanih putanja” oko Zemlje. Satelit će svoje telekomunikacione usluge pružati zemljama poput Indije, Filipina, Pakistana, Šri Lanke, Avganistana… Bangladeš se tako pridružio listi od 80 nacija koje u Zemljinoj orbiti imaju svoje satelite ( među njima, naravno, nema Srbije ).

Prava zvezda misije

Na live snimku se vidi kako raketa Falcon 9, poput letilica iz naučno-fantastičnih filmova, juri kroz atmosferu neverovatnom brzinom koja za samo jedan minut dostiže supersoničnu. Ali to je ne čini jedinstvenom. Bitna je ponovna upotrebljivost. Ni jedna orbitalna raketa koja se danas koristi nema tu sposobnost. Ostale kompanije ih samo lansiruaju u svemir i tada odbacuju. SpaceX je sletanjem Stage 1 boostera ( motora ) svoje rakete, na platformu postavljenu u Atlantskom okeanu, označio 25. uspešnu realizaciju povratka bespilotne letilice tog tipa iz svemira. Kada se booster odvoji od ostatka rakete u Zemljinoj orbiti, zadatak inženjera stacioniranih u komandnom centru u Hawthornu je da ga bezbedno prizemlje na tlo. Od malo pre pomenutog broja sačuvanih motora, za sada je 11 ponovo iskorišćeno u drugim misijama. Ali SpaceX nema nameru tu da se zaustavi.

Šta je poboljšano?

Sposobnost boostera rakete da se veoma brzo ponovo iskoristi nije došla preko noći. Zaslužan je veliki broj inženjera koji konstantno rade na poboljšanjima, a sve u cilju da učine svemirske letove više nalik današnjim komercijalnim. Među glavnim novinama svrstanim u Block 5 modifikacije je način na koji se puni gorivo, odnosno tečni kerozin – RP1. Gorivo i oksidator su odvojeno skladišteni i ogromni potisak koji vidimo tokom lansiranja, posledica je hemijske reakcije koja nastaje njihovim mešanjem. Ove dve smese čine najveći deo mase svake rakete, koja u slučaju Falcona 9 iznosi oko 450 tona. Ostale promene tiču se motora – potisak koji unapređeni MERLIN 1D postiže je za 8% veći, nogica za sletanje – napravljenje su od novog tremo-izolacionog materijala crne boje, navigacionih kompjutera, aluminijumske srtukkture koja drži motore… Prema rečima Elona Muska, ovi trikovi u kombinaciji sa još nekim koji su još uvek u razvoju, omogućiće da se cena lansiranja rakete spusti na 5-6 miliona dolara.

(Ne)izvesna budućnost

Otkako je 1. aprila u šali objavio da je finansijsko stanje Tesla motorsa ,,nikad gore”, Elon Musk ne prestaje da bude meta ,,stručnjaka” koji tvrde da ta prvo-aprilska šala nije daleko od istine. Među nima je i Wall Street analitičar čuvene bankarske grupacije, Goldman Sach. Za one koji ne znaju, osnivač SpaceXa je ujedno i suosnivač čuvenog proizvođača automobila na električni pogon, Tesla motorsa. Musk se nije previše osvrtao na te napade i u javnost je izneo nekoliko optimističnih najava vezanih za rad svoje svemirske kompanije:

  • SpaceX će u 2018. lansirati više raketa od bilo koje druge zemlje u svetu.
  • Za narednu godinu, jedan od planova je da se uspešno izvrše dve Falcon 9 misije u razmaku manjem od 24 sata. Dakle, poslaće jednu raketu u svemir, prizemljiće booster, ispitati ga, a potom ga ponovo vratiti na rampu za lansiranje.
  • Pre nego što je pošalju u penziju, Falcon 9 Block 5 će ostvariti oko 300 naručenih letova. Elon Musk ju je s razlogom nazvao i ,,finalnom verzijom” rakete: svi zaposleni u SpaceXu ( kojih ima oko 6000 ) sada usmeravaju svoje inženjerske vijuge prema izgradnji BFGa – Big Falcon Rocketa. Šta je to?

BFR je neizostavni deo vizije ovog milijardera da se kolonizuje Mars i tako spasi ljudska civilizacija u slučaju neke nepredviđene katastrofe ili III Svetskog rata. Ovaj novi dvostepeni raketni sistem će biti visok poput Kipa Slobode, biti u potpunosti ponvno iskoristiv, a glavna prednost će se ogledati u mogućnosti da 100 ljudi, zajedno sa 150 tona tovara, preveze na Mars.

Da li ćemo uspeti da stignemo do ,,crvene planete” pre nego što nas neki asteroid ne pretvori u svemirsku prašinu? Ili mutirani virus ne pokrene zombi apokalipsu koja će nas desetkovati? Da li će III Svetski rat biti taj koji će nas skupo koštati. Moraćemo da sačekamo i vidimo. S druge strane, do novih dostignuća ljudi iz SpaceXa – sudeći po dosadašnjem učinku – neće mnogo proći.

 

U trenutku pisanja teksta, SpaceX je izvršio još jedno lansiranje. U pitanju je Iridium-6/GRACE-FO misija koja je imala za cilj postavljanje 5 NASA satelita u Zemljinu orbitu. Ovaj događaj, još detalja vezanih za Falcon 9 Block 5, kao i gostovanje Elona Muska u TEDu, možete pogledati na linkovima ispod:

Iridium-6/GRACE-FO Mission

Elon Musk: SpaceX will launch more rockets than any nation on Earth this year

The future we’re building — and boring | Elon Musk

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here