zamphyr-it-škola
Kikinda

Škola 2.0 – Budućnost obrazovanja – Marko Kažić na TEDxMokrin konferenciji

Svi mi imamo želju da jednog dana postanemo uspešni ljudi. Jedini način da postanemo uspešni i ugledni ljudi je da upišemo skupe fakultete, da potrošimo čitavo bogatstvo od naših roditelja, kako bismo na kraju dobili jedan običan papir na kojem piše da ste Vi neko i nešto. A onda kada se zaposlite, počinjete da shvatate da taj veoma skup papir koji ste dobili na fakultetu i na kojem piše da ste Vi neko i nešto, postaje bezvredan. Postaje bezvredan jer sve ono što ste naučili na fakultetu su većinom nepotrebne lekcije koje nemaju apsolutno nikakve veze sa spoljašnim svetom. Pored toga što su nepotrebne, one su i zastarele kada se radi o Informacionim Tehnologijama. Počinjete da shvatate da na Vašem radnom mestu morate da počnete sve iznova da učite kako bi ste bili u toku sa savremenim svetom i tehnologijama. I onda tu nastaje problem. Stvarate sebi lošu reputaciju kod poslodavaca zbog zaostalosti u obrazovanju. Da bi se to promenilo, mora se pokrenuti revolucija u obrazovanju. Čovek koji je započeo revoluciju u obrazovanju dolazi iz Kikinde, Srbije. Ime mu je Marko Kažić.

Ko je Marko Kažić?

Marko Kažić je mlad i ambiciozan preduzetnik koji živi u Kikindi. Osnovnu školu je završio u Kikindi, dok je dalje školovanje nastavio u Sremskim Karlovcima. Kada je upisao studije na Comtrade, shvatio je da današnje obrazovanje nije uspešno i da to mora da se promeni. Zbog toga je odlučio da ostavi fakultet kako bi se posvetio iskustvenom učenju i pokrene revoluciju u informatičkom obrazovanju. Ubrzo nakon napuštanja studija, počinje da propoveda “obrazovanje otvorenog tipa” u Hong Kongu, Moskvi, Ljubljani i Ülemiste Estonija.

Nedavno je u jednom lepom i mirnom selu Mokrin održana popularna konferencija za tehnologiju TEDx na kojoj je Marko širio svoju viziju o obrazovanju otvorenog tipa.

No međutim Marko nije samo pričao prazne priče, već se zaista i potrudio da svoj cilj i ostvari. Zato je osnovao Zamphyr. Zamphyr je besplatna online IT škola u kojoj svako može da doprinese. Od materijala za učenje do samog načina učenja. Ukoliko se pitate šta znači “Škola 2.0”, njeno drugo značenje je “novi sistem obrazovanja“, “drugačije učenje“, sve ono što u tradicionalnim školama danas nedostaje.

 

Leave a Comment