SGA organizuje Game Dev Incubator

0
62
Serbian Game Association organizuje prvi Game Dev Incubator.
Na ovim prostorima uspeh je retkost. Toliko smo se navikli na neuspeh da su nam lepe stvari postale čudne, neverovatne i prosto ne možemo zamisliti da se one dešavaju baš nama. Strah od uspeha guši sanjare u našoj zemlji, jer ko sme da se drzne I bude drugačiji od bezizlazno mračne stvarnosti u kojoj obitavamo. Oni smeju – Serbian Games Association ( SGA).
Osnovana u martu ove godine, SGA je organizacija koja iza sebe ima neke od najuspešnijih gejming kompanija u Srbiji, a zamisao im je ojačavanje domaće industrije video igara Jedan od načina kojim planiraju da ostvare svoj cilj je ”pospešivanje razvoja i povećavanje konkurentnosti domaćeg gejming sektora”, a tu na scenu stupa projekat Game Dev Incubator. On je pokrenut kako bi pomogao svima koji karijeru žele da usmere u pravcu razvoja video igara, što uključuje sticanje potrebnog znanja, upoznavanje drugih entuzijasta sličnih interesovanja, demonstriranje sosptvenih veština i na kraju oformljavanje funkcionalnog tima s kojim će polaznici projekta realizovati i publikovati svoju prvu igru do kraja 2018. godine. Za učešće se možete prijaviti na sledećem linku, a rok je do NEDELJE, 10. JUNA.
Po isteku ovog roka, izabrani kandidati biće pozvani da pohađaju radionice, a tom prilikom će biti objavljeni plan i raspored tema po pojedinačnim radionicama. Eventualna pitanja možete postaviti na Facebook strani Game Dev Incubator

Ko čini SGA?

Ovu malu, ali ne i odabranu grupu, pošto je poziv za ostale koji žele da im se pridruže otvoren, čini 8 srpskih kompanija.

Nordeus – je verovatno najzvučnije ime među njima. Osnovan je 2009. godine kada su se trojica prijatelja s koledža, nakon rada u Microsoftu, vratila u Srbiju i odlučila da od zajedničke ušteđevine pokrenu kompaniju za video igre. Njihova prva ideja, fudbalska igrica Top Eleven, skinuta je s interneta više od 170 miliona puta i do dan danas je ostala jedna od najpopularnijih na Facebooku. Ono što su Branko Milutinović, Ivan Stojisavljević i Milan Jovović sami započeli na svojim plećima pre skoro 10 godina, danas podržava više od 160 zaposlenih. U junu prošle godine, izbacili su još jedan naslov – Spellcaster.

Mad Head Games – je produkcijski studio iz Novog Sada, koji može da se pohvali velikim brojem nagrada za svoja ostvarenja. Do sada su objavili 36 igara, a 140 zaposlenih vredno radi na tome da do kraja ove godine izbace još 16. Međutim, ono na šta su najviše ponosni i što im je zajedničko sa Nordeusom je činjenica da su “Lude glave” takođe započele kao grupa prijatelja, još 2011. godine. Prvenstveno su bili okrenuti HOPA ( Hidden Object Puzzle Adventure Game ) igrama, ali su se oprobali i u drugim žanrovima. Proslavile su ih naslovi poput Rit of Passage, Never Tales, Adam Wolfe

Two Desperados – je još jedan studio iz Beograda, a koji su Vojislav Milutinović i Marija Ilić, zajedno sa Đorđem Smiljanićem, osnovali 2010. godine. Ako ste ikada igrali staru dobru Zumu onda ste sigurno čuli ili se možda i našli među 10 miliona korisnika Google Playa ili Apple Storea koji su skinuli Marble Woka Woka – najuspešniji naslov ove kompanije.

Eipix – je zakoračio na scenu gejming industrije 2005. godine radom na projektima različitih obima, od kojih su najzvučniji Pyroblazzer i Ziro. Šest godina kasnije, promenili su strategiju i pod sloganom Creating Woldrs, okrenuli se HOPA igrama. To se pokazalo kao odličan potez jer su tokom narednih nekoliko godina uspeli da postanu vodeći razvojni tim HOPA igara u svetu, pod okriljem Big Fish izdavača ( isti kod koga su Mead Heads plasirali svoje naslove ). Uporedo sa uspehom, nastavili su da se razvijaju, okrenuli se drugim žanrovima i danas imaju preko 80 uspešno realizovanih projekata i 300 zaposlenih.

CofaGames – je mala grupa entuzijasta spremna da svoje znanje demonstrira “pravljenjem igre čak za i mikrotalasnu” ukoliko je to potrebno. Svoju dozu humora su svakako preneli i na njihov najpopularnije ostvarenje, Awekening Of Heroes, zbog kojeg je ova MOB ( Multiplayer Online Battle Arena ) igra sve samo ne kopija popularne Dote i LOLa. Zbog toga je u rekordnom roku bila izlgasana od strane igrača Steama i pojavila se na ovoj najvećoj platformi za distribiciju video igrara.

U nastavku teksta se nalaze DETALJNE INFORMACIJE o predstojećem Gem Dev Incubatoru.

Radionice

Kroz brojne radionice polaznici će se upoznati sa svim aspektima razvoja jedne igre, od dizajna igre, rada u Unity softveru, razvoja serverske strane igre, provere validnosti ideja, pa sve do poslovne i marketinške strane industrije, organizacije uspešnog tima, upravljanja projektom i planiranja razvoja. Radionice će obuhvatiti široko polje tema kao što su 3D modeliranje i teksturisanje, kreiranje interfejsa, vizuelni efekti itd. Radionice će voditi iskusni inženjeri i umetnici iz kompanija koje učestvuju u ovom projektu, a polaznici će tokom radionica direktno primenjivati novostečeno znanje. Radionice će početi sa održavanjem 23. juna i trajaće do polovine jula.

Rad na projektu

Nakon završenih radionica, iz redova zainteresovanih polaznika formiraće se timovi koji će pristupiti osmišljavanju svoje buduće igre, a zatim i njenoj realizaciji i publikaciji na nekom od poznatih servisa, u zavisnosti od platforme za koju se igra razvija. Konsultativnu i mentorsku pomoć u ovim fazama takođe će pružati profesionalci iz kompanija učesnica u ovom projektu. U skladu sa realnim potrebama, kompanije će obezbediti neophodne resurse, poput prostorija za rad ili hardvera. Timovi bi se formirali početkom avgusta. Izrada igre bi počela čim tim proceni da je spreman, okvirno početkom septembra.

Cilj radionica je da polaznici steknu znanje iz većeg broja oblasti, ali neće biti temeljnih kurseva ili uske specijalizacije za bilo koju specifičnu oblast. Fokus radionica biće na “free-to-play” igrama, koje nisu tehnički niti hardverski zahtevne, ali čija proizvodnja delimično ili potpuno pokriva većinu oblasti prisutnih i u razvoju igara izvan ove kategorije.

VAŽNE INFORMACIJE

 • Učešće u svim fazama projekta je besplatno za sve polaznike.
 • Preporučuje se donošenje vlastitog računara za rad, ali će, u skladu sa mogućnostima, od strane organizatora biti obezbeđen određen broj računara.
 • Materijali za radionice, kao i pojedina predavanja, biće na engleskom jeziku, pa je poznavanje ovog jezika, a naročito termina u oblasti računara i video-igara, neophodno za učešće u radionicama.
 • Očekivani obim angažovanja polaznika je između 15 i 30 časova nedeljno, u zavisnosti od broja izabranih radionica.
 • Pored aktivnog rada tokom radionica, očekuje se i samostalni rad, sa ciljem unapređivanja individualnih veština i predstavljanja rezultata rada drugim polaznicima.
 • Za učešće u tehnički orijentisanim radionicama od polaznika se očekuje predznanje u programiranju (jezici C# ili Java) i osnovna znanja o mrežnim protokolima.
 • Za učešće u artistički orijentisanim radionicama od polaznika se očekuje predznanje u alatima za 2D ilustraciju (Photoshop) i alatima za 3D modeliranje (3DS Max, Maya, Z-Brush). Poželjno je i iskustvo sa alatom Substance Painter.
 • Radionice koje su orijentisane ka upravljanju projektima i biznisu su informativnog karaktera i za njih nije potrebno nikakvo specifično predznanje. Isto važi i za radionice posvećene dizajnu video-igara.
 • Po završetku prve faze projekta, polaznici nisu dužni da učestvuju u sastavljanju tima i realizaciji video-igre. Ipak, od polaznika koji nastave sa učešćem u projektu očekuje se odlučnost i posvećenost cilju realizacije i objave igre u predviđenom roku.
 • Iako se očekuje da većina polaznika budu studenti umetničkih ili tehničkih škola i fakulteta, projekat je otvoren za sve one koji žele da se ozbiljno bave razvojem video-igara.
 • Praćenje radionica nije preduslov za učešće u timskom razvoju igre u okviru projekta. Drugim rečima, iskusni timovi su dobrodošli da se priključe projektu po završetku radionica.
 • Projekat će se smatrati apsolutnim uspehom ako, nakon publikacije igre, barem jedan od timova oformi sopstvenu kompaniju za razvoj video-igara. SGA će novooformljenim kompanijama pružiti podršku u vidu pravne, savetodavne, ili druge vrste pomoći, kako bi uz što manje neizvesnosti kompanije napravile prve korake na svom putu ka uspehu.
 • Kompanije u sastavu SGA koje su nosioci ovog projekta neće polagati pravo na intelektualnu svojinu nastalu tokom projekta, niti će snositi bilo kakvu odgovornost prema novonastalim kompanijama u slučaju njihovog formiranja.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here