Sezonski poslovi: Raste broj oglasa, sve manji broj prijava po radnom mestu

Sve je više poslova koji se nude preko Infostudove aplikacije Poslonaut. U odnosu na maj 2017, u maju ove godine bilo je četiri puta više oglasa, i više nego dvostruko prijava. A podaci za prvih 15 dana juna pokazuju da je broj ponuđenih poslova porastao za skoro pet puta u odnosu na ceo prošlogodišnji jun. Na polovini juna ove godine bilo je skoro isto prijava za oglase kao u celom junu 2017.

Da je sezonski i povremeni rad u Srbiji, inače ovih dana aktuelizovan i donošenjem zakona koji reguliše tu oblast, izuzetno dinamičan segment tržišta rada potvrđuju i podaci sa Infostudove aplikacije Poslonaut koji je specijalizovan za brzo povezivanje poslodavaca i onih koji traže zaposlenje putem mobilnih aplikacija

Od januara do juna za četiri puta je porastao broj oglasa za poslove preko ove platforme. Iako je rastao i broj prijava uz variranje od meseca do meseca, uočava se više nego izrazit trend smanjenja prijava kandidata po ponuđenom radnom mestu.

Prosečan broj prijava u junu po jednom oglasu iznosio je 1,2 kandidata, što je značajno manje od 7,5 prijava u januaru. Činjenica da su se polovinom ove godine ponuda i potražnja skoro „sreli“ ukazuje da na to da u Srbiji broj zainteresovanih za poslove sezonskog ili povremenog karaktera nije neiscrpan.

Konobarisanje i promocije najčešći „pik“

Za neke poslove se naročito uočava povećana „sezonalnost“. Primer je konobarisanje: U maju je bilo tri puta više oglasa nego početkom godine, ali je zato drastično opadao i broj prijava – slično kao i u istom mesecu 2017.

Još jedan podatak pokazuje da se na proleće uspostavlja relativna proporcija ponude i potražnje za različite poslove. To se vidi na odnosu ponude i tražnje za učešće u događajima i promocijama. I dok je u januaru bilo 15 prijava za jedno mesto, u junu samo 1,2, što je slično kao za većinu povremenih poslova.

Kako je moguće tumačiti ova odstupanja? Prijave na poslove poput promocija, za koje nije potrebno specifično znanje, a često ni prethodno iskustvo, raste u zimskom periodu kada je generalno manje oglasa. Slično se može zaključiti i za pomenuto konobarisanje, kao i maloprodaju, poslove čišćenja.

Sa druge strane, za ona zanimanja gde su potrebna stručna iskustva i veštine, kao što je nega lepote, bez obzira na ponuđeni broj oglasa, konkurisanje je ujednačeno i vrti se od 0,3 do 1,5 prijava mesečno po ponuđenom radnom mestu. Otprilike isto važi i za pripremu hrane ili pomoćno kuhinjsko osoblje.

Osim znanja i iskustva, očigledno i težina poslova utiče na to koliko su kandidati zainteresovani za oglase. To se najbolje vidi na primeru rada u građevinarstvu. Od meseca do meseca, variranje prosečnog broja prijava je znatno manje nego kod konobarisanja ili promocija, i kreće se od 0,7 do 3,7.

Zanatlije i pedikiri-manikiri najbrže do posla

Na osnovu podataka za celu prošlu godinu sa aplikacije Poslonaut ipak se uočava disproporcija u odnosu na zainteresovanost kandidata za određene poslove. I dok je tokom 2017. na oglase za učešće u događajima i promocijama stiglo 10,4 prijava prosečno, za negu lepote tek 0,7.

Iznadprosečno interesovanje onih koji su tražili posao preko Poslonauta vladalo je i za prodaju i marketing (8,4 prijava prosečno po oglasu), administrativne poslove (8,3), konobarisanje (7,5), te poziciju telefonskog operatera (7).

S druge strane, mnogo veća verovatnoća za zaposlenje bila je kod zanatskih poslova jer se na oglas prosečno javljao jedan kandidat, za rad na građevini stizalo je 1,6 prijava u proseku po ponuđenom poslu, pripremu hrane 1,7, kuhinjsko osoblje 1,9, magacinsko osoblje (2,5). U „sredini“ skale po odnosu broja oglasa i pristiglih prijava bili su rad u proizvodnji, za koji je bilo 4,4 prijava prosečno po ponuđenom poslu, zatim za vozače (4,1), maloprodaju (3,8), čišćenje (3,3).

Uz novi zakon koji treba da zaštiti njihova prava, za radnike na sezonskim i povremenim poslovima dobra vest stiže i sa Poslonauta jer podaci pokazuju da je sve više oglasa, a da je kako godina odmiče sve je manje prijava po ponuđenom poslu, što povećava šansu da se on i dobije. Istovremeno, očigledno je da postoje poslovi na koje, recimo zbog potrebe za specifičnim znanjima i veštinama, uvek stiže manje prijava, što takođe može biti orijentir za lakše zaposlenje.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име