Image default
Nekategorisano

Šest pretraživača koji štite vašu privatnost

Google i Bing najpopularnije su internet pretraživači, ali ne stoje dobro kad je zaštita privatnosti u pitanju jer rutinski prikupljaju vaše podatke na više načina. Evo nekoliko pretraživača koji ne prikupluju lične informacije.

Duck Duck Go

DuckDuckGo je jedna od najpoznatijih internet pretraživača fokusiranih na zaštiti privatnosti. Ne prati, ne beleži i ne čuva vaše podatke, niti povezuje rezultate raznih pretraga. Kako tvrdi njihov glavni izvršni direktor Gabriel Wienberg, ako im agenti američke agencije FBI pokucaju na vrata, ne mogu im pokazati ništa što bi mogli povezati s vama lično. Koriste 400 izvora kako bi došli do rezultata pretrage, između ostalih Yahoo, Bing i Yandex.

StartPage

Za razliku od DuckDuckGo, StartPage povlači i rezultate pretrage s Googleove pretrage, i dalje najbolje na svetu, prikrivajući pritom vaš identitet. StartPage plaća Googleu za rezultate pretrage. Zauzvrat ne šalje IP adrese ili bilo šta po čemu bi se mogao prepoznati krajnji korisnik. Pomoću ove pretrage možete sakriti vašu IP adresu i od drugih web odredišta kao i koristiti usluge weba koji nisu u Sjedinjenim Državama i Evropskoj uniji.

SearX

Deo izvornog računarskog koda pretrage DuckDuckGo je otvoreni kod. SearX je u potpunosti otvoren i dostupan bilo kome ko želi proveriti kako radi ili ga preuzeti i preurediti skladno svojim potrebama i željama. Ova pretraga prikuplja podatke iz više drugih pretraga (DuckDuckGo, Qwant, StartPage, između ostalih) i nudi vam najbolju dostupnu mešavinu rezultata. Nema oglasa, što je dodatni bonus.

Swisscows

Ranije poznata kao Hulbee, pretraga Swisscows fokusirana je na privatno pretraživanje interneta za celu porodicu. Ne prikazuje rezultate pretrage namenjene samo odraslima, niti je tu opciju moguće uključiti. Ne čuva lične podatke, IP adrese, upite pretraživanja… Koriste rezultate pretrage Microsoftove pretrage Bing.

Peekier

Peekier nudi manje-više sve što i druge već spomenute pretrage. Razlikuje se po tome što na ograničeno vreme čuva upite pretraživanja.

Disconnect

Za razliku od drugih pretraga iz ovog pregleda, Disconnect ne prikazuje rezultate pretrage na svojoj stranici već preusmerava vaš upit kroz svoje web saradnike kako bi sačuvala vašu anonimnost. Rezultate potom prikazuje u pretrazi koju ste prethodno odabrali. Nemaju ni web stranicu na kojoj bi mogli obaviti pretragu, već trebate da preuzmete i instalirate dodatak za web pretraživač. Nema oglasa – novac zarađuju prodajom usluga virtualne privatne mreže.

Related posts

AppleJeus: Lazarus grupa koristi MacOS malver u lovu na sisteme za razmenu kripotovaluta

Radovan Laćarak

Google testira novi operativni sistem

Radovan Laćarak

Firefox 58 donosi ubrzavanje browsera

Radovan Laćarak

Leave a Comment