Saveti za održavanje optimalnog stanja baterije na pametnom telefonu

Baterija na pametnim telefonima predstavlja jednu od najbitnijih komponenti i jedan je od ključnih faktora koji utiče na finalnu odluku korisnika pri kupovini.

Može se reći da su mobilni telefoni „prerasli“ svoju prvobitnu ulogu, i da sada predstavljaju uređaje bez kojih praktično ne možemo da zamislimo dan. Kako bi svakodnevno korisničko iskustvo bilo prijatno i neometano, neophodno je da održavamo bateriju, a u nastavku je dato nekoliko saveta koji vam mogu pomoći u tome.

Da li postoji optimalno vreme za punjenje telefona?
Veliki broj korisnika praktikuje punjenje telefona tek onda kada istroše kapacitet baterije ili kada stanje bude kritično, pa potraga za utičnicom postane najvažnija stvar na svetu.Međutim, u praksi se pokazalo da se radni vek i autonomija baterije smanjuju ako se njen kapacitet često koristi do maksimuma. Preporučljivo je da ne dolazimo u situaciju da baterija „padne“ na ispod 20 odsto svog kapaciteta, budući da ovo može imati dugoročne posledice na njen radni vek. Takođe treba voditi računa o tome da bateriju ne punimo do maksimalnog kapaciteta, kako bi održavali njenu autonomiju na optimalnom nivou. Preporučuje se da baterija uvek bude na 20 do 80 odsto njenog kapaciteta.

Da li je u redu puniti telefon preko noći?
Mnogi korisnici su naviknuti na praksu punjenja telefona dok spavaju, pa tako oni provedu celu noć na punjaču. Međutim, ova praksa sa sobom nosi i određene rizike. Ako je telefon tokom cele noći priključen na punjač, baterija će biti pod visokom voltažom duži vremenski period.

U ovom konkretnom slučaju, aktivni materijal unutar baterije biće u metastabilnom stanju, što će u značajnoj meri ubrzati smanjenje radnog veka i automije baterije. Prepooručuje se pravovremeno skidanje telefona sa punjača kako bi se baterija održavala u optimalnom stanju.

Kako temperatura okruženja utiče na proces punjenja telefona?
Hemijske karakteristike litijumskih baterija određuju optimalnu temperaturu okruženja (definisano u korisničkom uputstvu koje se dobija uz pametni telefon). U okruženjima sa niskom temperaturom, elektrohemijska aktivnost baterije će se smanjiti, što znači da će snaga telefona koja može biti efektivno iskorišćena biti na nižem nivou u odnosu na rad pri „normalnim“ temperaturama.

Kada telefon pokreće procese koji troše veliku količinu energije (kao što je fotografisanje, pravljenje video snimaka ili igranje video igrica), preostali kapacitet telefona koji se može iskoristiti će značajno pasti u odnosu na rad pri uobičajenim temperaturama. Na primer, korišćenje telefona dok se on nalazi na punjaču će generisati znatno veći stepen toplote, što će za posledicu imati brže pražnjenje baterije. Zbog toga se praksa korišćenja telefona na punjaču ne preporučuje.

Da li će punjač koji nije namenjen za vaš telefon oštetiti bateriju?
Svaki proizvođač pametnih telefona pravi punjač prema unapred utvrđenim specifikacijama i principima za brzo punjenje. Ako za punjenje vašeg pametnog telefona koristite punjač koji nije predviđen za taj brend, brzo punjenje možda neće funkcionisati i postoji realna opasnost da oštetite vaš telefon. Kako bi baterija bila u optimalnom stanju, preporučuje se korišćenje punjača predviđenih za taj model telefona.

0
- Advertisement -
Radovan Laćarakhttps://itmagazin.info
Radovan je završio srednju elektrotehničku školu u Novom Sadu. Nosilac prvog mesta na takmičenju iz preduzetništva. Trenutno studira medije u Novom Sadu na Filozofskom fakultetu. Osnivač i direktor ITmagazin-a. Uživa u iskrenoj komunikaciji sa ljudima. Brutalno iskren, mrzi komplekse i sve što ih prati.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

PROČITAJ I

Fortnite izbačen iz Apple App Storea i Google Play Storea

Nakon što je Apple Epicovu igru nakon najnovije nadogradnje izbacio iz Apple Storea, Google je napravio istu stvar.

WiFi Mesh uređaj – za jak WiFi signal u svakom uglu velikog doma

Ukoliko imate veliku kuću ili stan, obezbedite podjednako dobar WiFi signal u svakom uglu vašeg doma, uz WiFi Mesh uređaj.

Regionalno istraživanje: Više od polovine potrošača u Srbiji smatra da je biometrijsko plaćanje brže i jednostavnije od upotrebe lozinki

Gotovo 50 odsto potrošača u Srbiji smatra biometrijsku identifikaciju bržim i jednostavnijim rešenjem od upotrebe lozinki prilikom potvrđivanja mobilnih plaćanja, pokazuje regionalno istraživanje kompanije...

Letnji intenzivni kursevi u školi digitalnih tehnologija za decu KIBERone.

Školska godina samo što nije počela a vi niste otputovali nigde? Deca se dosađuju i željna su druženja i novih znanja. Ovog avgusta, iskoristite vreme...

Nakon 35 godina Toshiba potpuno prekida proizvodnju laptopa

Japanski proizvođač je nakon odluke o prestanku proizvodnje ostatak deonica svog sektora za PC računara prodao Sharpu Toshiba je tiho zatvorila svoju podružnicu za prenosnike,...