16.8 C
Novi Sad

SAD pripremaju istragu protiv Google-a

Američko ministarstvo pravde priprema antimonopolsku istragu protiv Google-a, kompanije koja je u Evropi već bila novčano kažnjavana zbog kršenja propisa o konkurenciji, dok se u SAD čuju pozivi na njeno razbijanje, preneo je list Vol strit džurnal.

Taj američki list je juče preneo izjave neimenovanih izvora da se odsek ministarstva zadužen za “antitrust” poslove sprema da “bliže ispita komercijalnu praksu” Google-a u vezi sa njegovim pretraživačem i drugim aktivnostima.

Federalna komisija za trgovinu, koja s ministarstvom pravde deli nadzornu ulogu u oblasti konkurencije, vodila je pre više godina široku istragu o dominaciji Google-a u internet pretraživanju i reklamiranju pre nego što ju je 2013. okončala.

Neki kongresmeni su nedavno tražili da se ta istraga ponovo otvori.

Evropska komisija je 20. marta kaznila Google treći put u poslednje dve godine, optužujući američkog giganta za kršenje antimonopolskih propisa EU.

U SAD su s obe strane političkog spektra sve glasniji pozivi na delovanje protiv tehnoloških giganata, pa čak i njihovo razbijanje, pod optužbama da su previše moćni ako ne i monopolisti.

Tu su na meti pre svega Facebook, Google i Amazon.

Facebook i Google drže veliki deo reklamiranja na internetu, a Google-ov operativni sistem Android pokreće najveći deo pametnih telefona u svetu.

Google je takođe redovna meta napada američkog predsednika Donalda Trampa, koji tvrdi da ta kompanija guši konzervativne glasove u svojim servisima, što Google negira.

Prema Vol strit džurnalu, Federalna komiija za trgovinu je nedavno prihvatila da ministarstvo pravde preuzme vođenje slučaja Google.

IZVOR: N1
- Advertisement -

Pročitajte još

Komentari

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar
Ovde unesite svoje ime

Podeli:

Poslednje dodano: