27.9 C
Novi Sad

SAD poručuju Nemačkoj da zabrani Huawei 5G mrežu

Sjedinjene Države su navodno izjavile da će manje sarađivati s nemačkim obaveštajnim agencijama ako Nemačka dopusti Huaweiju da učestvuje u izgradnji 5G mreže.


Administracija Trampa je, kako se izveštava, rekla Nemačkoj da će deliti manje informacija s nemačkim agencijama ako kineskom gigantu za umrežavanje Huawei dopusti da pruži bilo koju tehnologiju koja stoji iza 5G mobilnih mreža u zemlji. Prema pisanju The Wall Street Journal, ambasador Sjedinjenih Država u Nemačkoj Richard Grenell izjavio je da bi dozvola kineskoj trgovačkoj opremi preko 5G mreža smanjila američku saradnju s obaveštajnim agencijama u Nemačkoj.

Grenell je naglasio da kineski zakon zahteva od kineskih kompanija da podrže kineske sigurnosne agencije, navodi WSJ said. Početkom februara, Rojters je rekao da su se nemački ministri sastali kako bi razgovarali o mogućnosti zabrane Huawei 5G nakon što je kancelarka Angela Merkel postavila uslove za učešće kompanije u novim mobilnim mrežama.

Uslovi navodno zahtevaju garancije od kompanije da ne predaju informacije kineskoj vladi. Sastanak je usledio nakon izveštaja krajem prošle godine da je Savez pet očiju – između SAD-a, Velike Britanije, Australije, Kanade i Novog Zelanda – prosleđivao klasične informacije o kineskom uplitanju stranaca u Nemačku, kao i Japan. Prošle sedmice, nemačka Federalna agencija za mrežu, Bundesnetzagentur (BNetzA) objavila je skup sigurnosnih zahteva za sve mobilne mreže, koje će se pojaviti u obliku nacrta za vreme proleća severne hemisfere.

“Sistemi se mogu nabavljati samo od dobavljača koji su pouzdani i čija je usklađenost sa nacionalnim sigurnosnim propisima i odredbama o tajnosti telekomunikacija i za zaštitu podataka osigurana,” kaže prvi zahtev iz BNetzA. “Mrežni saobraćaj mora biti redovno i stalno nadgledan za bilo kakve abnormalnosti i, ako postoji razlog za zabrinutost, moraju se preduzeti odgovarajuće zaštitne mere.”

Prema nacrtima zakona, oprema se može koristiti samo ako se redovno testira i sertifikuje se od strane Savezne kancelarije za bezbednost informacija. “Mora se obezbediti dokaz da je hardver testiran za izabrane, bezbednosne komponente i izvorni kod na kraju lanca snabdevanja, zapravo raspoređen u korišćenim proizvodima”, rekao je BNetzA. Prema rečima predsednika BNetzA Jochena Homanna, agencija redovno ažurira svoje sigurnosne zahteve “u svetlu trenutne sigurnosne situacije i tehnološkog razvoja”.

Da bi se izbegla zabrana evropskog 5G-a slična onoj koju je donela australijska vlada prošle godine, Huawei je ponudio da izgradi čvorište za kibernetičku bezbednost u Poljskoj “ako vlasti prihvate ovo kao pouzdano rešenje”, saopštio je Reuters mesec dana. Huawei je takođe spreman da prihvati nadzor evropske vlade, saopštio je Rojters. U skladu s tim, Huawei je prošle sedmice otvorio “Centar za transparentnost sajber bezbednosti” u Briselu, koji ima za cilj da prikaže svoje prakse sajber sigurnosti; olakšati saradnju u pogledu sigurnosnih standarda i verifikacije; i “obezbediti platformu za testiranje i verifikaciju bezbednosti proizvoda i srodne usluge klijentima kompanije Huawei”. ”

Poverenje mora biti zasnovano na činjenicama, činjenice moraju biti proverljive, a provera se mora temeljiti na zajedničkim standardima”, izjavio je zamenik kompanije  Huawei Ken Hu. “Pozdravljamo sve regulatore, organizacije za standarde i klijente da u potpunosti iskoriste ovu platformu da bi bolje sarađivali na bezbednosnim standardima, mehanizmima verifikacije i inovacijama u bezbednosnim tehnologijama. “Zajedno možemo poboljšati sigurnost u celom lancu vrednosti i pomoći u izgradnji poverenja kroz verifikaciju.”

U međuvremenu, Huawei je podneo tužbu protiv američke vlade, tražeći deklaratornu presudu da je Zakon o nacionalnoj autorizaciji odbrane, koji sprečava entitete američke vlade da koriste Huawei ili ZTE opremu, neustavan. “Američka vlada je već dugo označavala kompaniju Huawei kao vodeću pretnju. Hakovala je naše servere i ukrala naše e-poruke i izvorni kod”, rekao je Guo Ping. “Uprkos tome, američka vlada nikada nije pružila nikakve dokaze koji bi potvrdili njihove optužbe da Huawei predstavlja pretnju od sajber sigurnosti. “Ipak, američka vlada ne ulaže napore da ocrne kompaniju i obmanu javnost o Huawei. Čak i gore, američka vlada pokušava da nas blokira sa 5G tržišta u drugim zemljama.” U decembru je Nacionalna agencija za zaštitu sajber i informacione tehnologije Češke Republike (NCISA) izdala upozorenje protiv opreme kompanije Huawei i ZTE, nakon što je direktor NCISA Dušan Navratil rekao da Kina “aktivno prati svoje interese na teritoriji Češke Republike, uključujući uticaj i špijunažu obaveštajne delatnosti “.

Huawei se trenutno suočava sa optužnicom od 10 tačaka u kojoj se navodi da je kompanija urotila da ukrade intelektualnu svojinu od T-Mobilea i ostalih

0
- Advertisement -

Pročitajte još

Komentari

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar
Ovde unesite svoje ime

Podeli:

Poslednje dodano: