SAD ipak odobrio Huaweiju još 90 dana poslovanja

0
42

Nova “privremena dozvola” traje do 19. novembra 2019.

Kineski Huawei dobio je produženje “privremene dozvole” za poslovanje s američkim kompanijama. Tako će kineski tehnološki div moći kupovati komponente od Amerikanaca sve do 19. novembra.

Američki sekretar za trgovinu, Wilbur Ross potvrdio je produženje dozvole s objašnjenjem kako je dozvola produžena kako bi Huawei mogao nastaviti pružati usluge postojećim kupcima, ali i kupcima da pronađu alternativu Huaweijevim proizvodima.

Na pitanje šta će se dogoditi 19. novembra, Ross je istaknuo kako sad svi imaju dovoljno vremena i da se mnogo o tome razgovaralo s predsednikom.

Ali, čini se kako Trump nema nikakve žele izgladiti stvari s Kinom i okončati ovaj trgovinski rat.

U razgovoru s novinarima istaknuo je kako ne želi da SAD posluje s Huaweijem.

U ovom trenutku sve se više čini kako nećemo poslovati. Ne želim uopšte poslovati jer je to pretnja nacionalnoj sigurnosti, rekao je Trump u nedelju novinarima.

Dodao je i kako postoje delovi Huaweijevog poslovanja koji bi mogli biti izuzeti od zabrane, ali da je to “veoma komplikovano”.

Inače, više od 100 Huaweijevih kompanija i saradnika nalazi se na “crnoj listi” firme za koje je potrebna posebna dozvola za saradnju. Iako je više od 50 američkih kompanija predložilo zahtev za posebnom dozvolom kako bi mogli poslovati s Huaweijem, prema podacima sekretara Rossa, do sad nije odobrena ni jedna takva dozvola.

Izvor: Reuters

POSTAVI ODGOVOR

Navedite svoj komentar!
Ovde navedite svoje ime