Regionalno istraživanje: Brzina najveća prednost beskontaktnog plaćanja

Ukupno korišćenje beskontaktnog načina plaćanja Visa karticama u našoj zemlji poraslo je za skoro 162 posto u odnosu na mart prošle godine[1], a dvije trećine građana Bosne i Hercegovine spremno je da vrši transakcije beskontaktno jer im donosi brojne pogodnosti. To pokazuje prvo regionalno istraživanje kompanije Visa u okviru kampanje „U korak sa digitalnom budućnošću“, koje je sprovedeno tokom maja, na uzorku od po 500 korisnika kartica u zemljama iz regiona, starosti od 18 do 55 godina.

Prema podacima svaki četvrti građanin Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore danas redovno koristi beskontaktne kartice, ali je lider u regionu po upotrebi beskontaktne tehnologije Sjeverna Makedonija, gde čak 68 posto ispitanika koristi ovu metodu prilikom plaćanja. Sa druge strane, Albanija bilježi najnižu upotrebu – tek jedan od 10 potrošača plaća na ovaj način, ali su kupci u ovoj zemlji motivisani da se bolje upoznaju sa ovom tehnologijom i koriste njene benefite. Kao glavne prednosti upotrebe beskontaktnih kartica ističu se brzina (45 posto korisnika je ovo navelo kao benefit), jednostavnost rukovanja (41 posto) i praktičnost (37 posto).

Oko 47 posto kupaca koji ne koriste beskontaktne kartice kao razlog navode to što im banka nije ponudila takvu mogućnost, dok 22 posto ističe da ne znaju da postoji takva opcija u Bosni i Hercegovini, ili su pak zabrinuti za bezbjednost tokom korišćenja – 17 posto. Oko osam posto korisnika priznalo je da nije sigurno kako se upotrebljavaju beskontaktne kartice.

U isto vrijeme, gotovo svaki osmi potrošač u našoj državi koristi mobilni telefon za beskontaktna plaćanja, dok je 59 posto upoznato sa opcijom mobilnog novčanika. Oko 43 posto korisnika je izrazilo želju da plaća aplikacijama na mobilnim telefonima u budućnosti, dok je manje od 30 posto oduševljeno takvom mogućnosti. Većina ispitanika istakla je praktičnost kao pozitivnu okolnost ovakvog vida beskontaktnih transakcija i to što “zahvaljujući ovoj opciji mogu da ostave kartice i keš kod kuće”.  Više od jedne petine ispitanika smatra da je ovaj vid plaćanja zabavan i interesantan jer žele da budu u trendu sa ostatkom svijeta. Kao glavni nedostaci mobilnog novčanika navedeni su bezbjednost i ograničen broj mjesta gdje su ovakva plaćanja moguća.

„Pandemija je promenila potrošačke navike i uticala na prihvatanje novih tehnologija prilikom plaćanja. Skoro polovina građana regiona iskazala je veliko interesovanje da u budućnosti koristi mobilno beskontaktno plaćanje. U skladu sa tim, upravo smo predstavili Apple Pay uslugu u Srbiji, zahvaljujući kojoj korisnici Visa kartica Raiffeisen banke mogu da uživaju u dodatnim pogodnostima i plaćaju robu i usluge jednostavnim prislanjanjem svog mobilnog telefona. Početkom godine ova usluga stigla je u Crnu Goru, a u planu nam je da digitalni novčanik predstavimo i drugim zemljama regiona i povežemo ih inovativnom, sigurnom i bezbjednom platnom mrežom”, rekao je Vladimir Đorđević, generalni direktor kompanije Visa za Jugoistočnu Evropu.

Visa je nedavno u svim zemljama Jugoistočne Evrope povećala maksimalan iznos za beskontaktne transakcije za koje nije neophodan unos PIN koda. U Bosni i Hercegovini je taj limit uvećan na 90 BAM, što predstavlja unaprijeđenje od 50 posto u odnosu na prijethodnu sumu i olakšava obavljanje svakodnevnih transakcija.

Kompanija Visa posvjećena je pružanju podrške privredama koje su pogođene pandemijom i želi da im svojom ekspertizom, analizom podataka i proizvodima omogući da što prije stanu na noge. U narednom periodu, svjetski lider u digitalnim plaćanjima predstaviće rezultate cjelokupnog regionalnog istraživanja, kako bi upoznao javnost sa novitetima u potrošačkim navikama i na taj način pomogao vladama i preduzećima prilikom donošenja važnih odluka.

[1] Bazirano na podacima VisaNet iz marta 2020.

- Advertisement -
Radovan Laćarakhttps://itmagazin.info
Radovan je završio srednju elektrotehničku školu u Novom Sadu. Nosilac prvog mesta na takmičenju iz preduzetništva. Trenutno studira medije u Novom Sadu na Filozofskom fakultetu. Osnivač i direktor ITmagazin-a. Uživa u iskrenoj komunikaciji sa ljudima. Brutalno iskren, mrzi komplekse i sve što ih prati.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

PROČITAJ I

Nakon 35 godina Toshiba potpuno prekida proizvodnju laptopa

Japanski proizvođač je nakon odluke o prestanku proizvodnje ostatak deonica svog sektora za PC računara prodao Sharpu Toshiba je tiho zatvorila svoju podružnicu za prenosnike,...

I Twitter u trci za kupovinu aplikacije TikTok

U trku za kupovinu američkog tržišta aplikacije za deljenje video sadržaja TikTok uključio se i Twitter, potvrđeno je Rojtersu, ali finansijski stručnjaci sumnjaju da...

Twitter priznao novi sigurnosni propust koji ugrožava korisnike Androida

Twitter će posebno obavestiti one korisnike koji su ugroženi. Samo nekoliko nedelja nakon što su pretrpeli ozbiljan hakerski napad koji je otkrio da su im...

Tramp zabranio transakcije sa TikTok-om i WeChat-om u SAD

Američki predsednik Donald Tramp potpisao je uredbe o zabrani transakcija sa vlasnicima aplikacija Vi čet (WeChat) i TikTok u SAD. TikTok je u vlasništvu BajtDensa...

Gejmer oborio rekord u brzom prelaženju Doom Eternal video igrice koristeći Kaspersky gaming mode opciju

Gejmer Xiae, takmičar u brzom prelaženju video igrica, oborio je svetski rekord za igricu Doom Eternal na događaju Break The Record: LIVE. Pobednik je završio...