Putin potpisao zakon koji omogućava da se ruski internet ograniči

0
96

Ruski zakon o internetu je potpisan dajući vlastima lakši način da blokiraju sadržaj.

Za nekoliko godina, Rusija će imati mogućnost da sigurno isključi svoj internet iz šireg interneta, prema zakonu koji je u sredu potpisao predsednik Vladimir Putin. Suvereni ‘Runet’ zakon, koji je uveden u decembru , nije popularan. U anketi koja je pre nekoliko dana utvrdilo da samo 23 posto Rusa to podržava. 

Međutim, sada se očekuje da će stupiti na snagu u novembru, a telekomunikacijski operateri su obavezni da se pridržavaju njegovih uslova od početka 2021. godine.

Navedena svrha zakona je da se održi stabilnost ruskog interneta i servisa koji se njime prenose, u slučaju da strani agresori pokušaju da ga isključe iz globalne celine. Ta akcija je nešto što nikada nije namerno učinjeno protiv bilo koje zemlje i ostaje veoma malo verovatno.

U tom cilju, Rusija će morati da izgradi svoj vlastiti sistem naziva domena (DNS), a provajderi internetskih usluga će morati da instaliraju posebnu opremu – koju će obezbediti i platiti država po prijavljenom trošku od 20,8 milijardi rubalja (320 miliona dolara).

Ta oprema dozvoljava komunikacijskom regulatoru Roskom nadzoru da usmerava saobraćaj samo preko ruskih centara, u vreme kada se Runet smatra ugroženim. Ovaj centralizovani pristup će Ruskom nadzoru dati i lakši način da blokira neželjeni sadržaj, umesto da mora ponuditi ISP-ove da se prilagode njegovoj sve većoj crnoj listi.

Zaista, prema izveštaju agencije TASS , ISP-ovi koji koriste opremu Ruskom nadzora više neće morati biti odgovorni za blokiranje zabranjenog sadržaja, jer će zadatak biti predat regulatoru.

Opet, ipak, ideja je da će Ruskom nadzor preuzeti ovaj zadatak tek kada se Runet ugrozi. ISP-ovi će takođe moći tražiti da se izbegne usmeravanje određenog prometa preko hardvera Roskomnadzora. Kabinet ministara će očigledno odrediti u kojim će slučajevima to biti prihvatljivo.

Što se tiče aktivista za građanska prava, cenzorski aspekti ovog centralizovanog pogona su stvarni cilj, umesto da se suprotstave zamišljenoj pretnji spoljašnjih sile koja želi prekinuti ruski internet. 

Na kraju krajeva, trenutne mogućnosti blokiranja Roskomnadzora su otežane zbog mogućnosti servisa da izbegnu poštovanje ruskih strogih internetskih zakona korišćenjem inostranih servera – vidi stalnu dostupnost telegrama u zemlji uprkos tome što je zabranjena , ili odbijanje provajdera virtuelne privatne mreže (VPN) igraju se sa crnim listama Roskomnadzora.

Međutim, ruska vlada je demantovala da želi rušiti slobodu interneta putem pokreta Runet, dok Kremlj insistira da je zakon “osmišljen kako bi osigurao održivost interneta usred potencijalnih agresivnih koraka u sajber prostoru protiv naše zemlje”. To poricanje došlo je u martu, kao odgovor na proteste hiljada ljudi koji su se okupili u Moskvi protiv zakona.

izveštaju koji je prošlog meseca izdao RIPE NCC, evropski regionalni internetski registar, navedeno je da je samo tri posto ruskog IPv4 prometa usmereno izvan zemlje. Međutim, čini se da je trećina IPv6 saobraćaja preusmjerena kroz strane valute.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here