“Ptice na dlanu” – digitalni priručnik o divljim pticama Srbije

0
36

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije objavilo je prvi digitalni priručnik o divljim pticama Srbije pod nazivom “Ptice na dlanu”.

Aplikacija je namenjena za korisnike Android pametnih telefona, a sadrži opise i ilustracije za 250 vrsta ptica koje naseljavaju Srbiju, saopštilo je ovo društvo.

Aplikacija je osmišljena tako da svako brzo i jednostavno može da pronađe nepoznatu pticu na osnovu tri filtera za izbor po obliku ptice, staništu u kome je posmatrana i boji perja.

Tim biologa, dizajnera i programera osmišljavao je aplikaciju gotovo godinu dana, navode.

Iz Društva poručuju da se posebno raduju armiji mladih korisnika kojima su moderni alati i programi, poput mobilnih aplikacija, danas sastavni deo procesa učenja.

“Želeli smo da građanima Srbije i regiona podarimo besplatan alat uz pomoć koga će njihovo znanje o pticama naglo porasti, svesni činjenice da većina građana nedovoljno poznaje svoje pernate susede. Krajnja želja nam je da divlje ptice dobiju hiljade novih obožavalaca i zaštitnika, a da zajedničkim snagama stručnjaci za ptice i svi ostali građani izgrade izvesniju budućnost za ljude i našu prirodu”, kaže jedan od autora Saša Rajkov iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Aplikacija “Ptice na dlanu” je jedan od 10 pobednika konkursa Centrifuga za 2017. godinu u okviru programa Superste.

Izvor: N1

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here