Pronađite zajednički jezik sa milenijalcima

Povezane objave

Kažu da svako vreme ima svoju generaciju, a ovo je definitivno doba milenijalaca. Već znamo da oni menjaju svet i da ih, baš zbog toga, ostatak koji se opire promeni neretko posmatra kroz prizmu predrasuda.

Baš kao i svaka druga generacija, tako i milenijalci imaju svoje karakteristike, očekivanja i izazove sa kojima se suočavaju. Kada radite sa takvim ljudima, onda je važno da znate šta je ono što ih čini drugačijim u odnosu na ostale generacije, a i da, ako ste i sami milenijalac, lakše razumete stvari koje vam se dešavaju na karijernom i životnom putu i koje delite (ili ne) sa svojom generacijom.

Najveća novina koju su doneli milenijalci su nova očekivanja od karijere. Oni traže smisao i svrhu u tome što rade, nastoje da uposle svoje resurse i daju svoj doprinos svetu. Skloni su da zaobilaze kruto postavljena pravila i zahtevaju da svet počne da se prilagođava njima, a ne oni svetu.

Zato donosimo nekoliko načina na koji im možete pokazati da ste spremni na promene kojima oni teže.

1. Potrebno im je da budu deo vaše priče

Milenijalci više od Generacije X traže smisao u onome što rade. Njima je važno da osećaju pripadnost i svrhu, i zato će najčešće vrlo pozitivno reagovati ako ih aktivno uključite u stvari važne za vaše poslovanje. Ako poznajete njihove snage, onda će to biti obostrano korisna razmena. Delegirajte im zadatke i ukažite na odgovornost koju imaju. Ukoliko nemaju osećaj da daju doprinos nečemu što je veće od njih samih, teško da ćete ih zadržati. Zato ih uključite i negujte njihov entuzijazam i talenat.

2. Budite fleksibilni

Saveti i smernice koji bi se odnosili na sve slučajeve ne postoje, pa ćete tako morati i svoje milenijalce da osluškujete kako biste znali šta oni žele, odnoso šta im je potrebno. Neko će najviše ceniti fleksibilno radno vreme; drugom će biti najvažnija komunikacija koju ima sa vama i osećaj vrednosne usaglašenosti sa vašom vizijom. Moraćete sami da otkrijete šta je to i da sa njima pronađete zajednički jezik. Sa njima je uvek bolje da merite učinak i postignuće, efikasnost i doprinos timskim zadacima, jer to je jezik koji oni odlično razumeju.

3. Potrebna im je podrška

Milenijalcima su potrebna ohrabrenja. Današnje doba im nameće zahtev za priznanjem i zato im je važno da ga dobiju. Ako razumete kakve imaju potrebe i kakav fidbek će kod njih dati najbolje rezultate, baš vi možete biti taj važan događaj u njihovom karijernom razvoju. Zato im upućujte povratne informacije što češće, pošto će im to podstaći samopouzdanje i motivisati ih da idu dalje u istraživanju svojih talenata i kapaciteta. Sve to svakako ne važi samo za milenijalce, ali oni verovatno najviše insistiraju na tome da se trud prepozna i ukaže na važne stvari.

4. Dajte im priliku da rastu

Milenijalci su u proseku obrazovaniji od prethodne generacije, a karijera će im biti prilika da nastave da uče. Imajte na umu tu njihovu potrebu, koja može biti iskazana na brojne načine: kroz želju za izazovima, pa do dodatnog obrazovanja i usavršavanja.

5. Odolite predrasudama

Već znamo da u vezi milenijalaca postoje razne predrasude: da su lenji, razmaženi, inertni… Trudite se da uvek najpre vidite osobu koju imate pred sobom, pa tek onda njenu pripadnost određenoj generaciji. Ta pripadnost bi trebalo da vam pomogne da se sa njom sporazumete, a ne da ističe razlike koje međusobno imate.

* * *

Novo doba sa sobom donosi i nova pravila na radnom mestu, a milenijalci su generacija koja donosi tu promenu. Neke su im oblasti poslovanja prirodno naklonjenije – kao što su IT ili kreativna industrija – ali činjenica je da se svet menja i da promenu u najvećoj meri iznosi i oseća baš ova generacija. Zato je važno imati sluha za njene potrebe: jer se možete savršeno razumeti, na obostrano zadovoljstvo, samo ako poznajete i razumete te potrebe.

Autor: Ina Borenović, mojafirma

- Advertisement -

Pročitajte još

Komentari

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar
Ovde unesite svoje ime

Pročitaj i

Facebook objavio dokument na temu regulative online sadržaja

Iz Facebooka nadaju se kako će njihov novi dokument pomoći u podsticanju daljeg razgovora o regulaciji internetskog sadržaja, a u budućnosti nameravaju objavljivati slične...

Kako milijarder koji stoji iza Fortnajta štiti šume?

Da ste na mestu Tima Svinija, osnivača i izvršnog direktora Epik Gejmsa, koji se nalazi na Forbsovoj listi 400 najbogatijih Amerikanaca, na šta biste...

Google pregovara sa medijima kako bi dobio licence za informacije

Pretraživač Google započeo je pregovore kako bi s medijskim izdavačima postigao dogovor o licencama i time ublažio kritike prema kojima američki gigant nepošteno koristi...

Društvena mreža Snapchat sprema veliki redizajn

U popularnoj aplikaciji uvode nekoliko promena kako bi je lakše koristili i stariji korisnici, ali i kako bi povećali prihode U Snapu, kompaniji u čijem...

Dronovi za nadgledanje prvi put preko Telenor 5G testne mreže

Prvi put u Srbiji, na 5G mreži demonstriran je rad drona za nadgledanje startapa Easy Aerial d.o.o. Srbija. Demonstracija je održana u Naučno-tehnološkom parku...