Danas od 16:30 do 18:00 profesor Kenet Paterson sa Švajcarskog ETH-a u Cirihu će održati predavanje na temu post-kvantne kriptografije na HAIC Talk-u koji se održava u Helsinškom Aalto centru za informacionu bezbednost u Finskoj.

Kvantno računanje predstavlja novu paradigmu u svetu računara koja direktno vrši eksploataciju zakona fizike kako bi izvršila “interesantne” kalkulacije. Primera radi, ako bi neko sagradio dovoljno veliki kvantni računar i pokrenuo na njemu izvršavanje Šorovog algoritma, tada bi on bio u mogućnosti da razbije skoro sve trenutno implementirane kriptografske algoritme javnog ključa. U ovom razgovoru, koji počinje kroz 10-tak minuta, predavač će objasniti prirodu ove pretnje i kako istraživanja kriptografske zajednice, IT industrija i vlade reaguju i odgovaraju na istu.

HAIC inicijativa pristupa javnosti pomaže da informaciona sigurnost kao tema bude još pristupačnija široj populaciji. Kao deo ove inicijative, HAIC organizuje HAIC Talks, seriju javnih predavanja o kontemporarnim temama(teme sadašnjosti, aktuelne teme) iz oblasti informacione sigurnosti. U stilu studia generalia, ova predavanja su besplatna i otvorena za sve. Predznanje iz oblasti informacione sigurnosti nije neophodno. HAIC Talks postoje zahvaljujući ogromnoj podršci Aalto Univerziteta, obrazovnoj ustanovi naučnog karaktera.

Sistem liste elektronske pošte(mailing list) se koristi za obaveštavanje o nadolazećim događajima u HAIC Talks seriji. Ako želite da pogledate arhivu ovih poruka, posetite HAIC Talks arhivu (trenutna arhiva je dostupna samo članovima liste).

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име