PPF grupa završila preuzimanje kompanije Telenor Srbija

0
116

PPF grupa završila preuzimanje kompanije Telenor Srbija

PPF grupa je završila sa preuzimanjem telekomunikacionih kompanija mobilnog operatora Telenora u Centralnoistočnoj Evropi, tačnije u Mađarskoj, Bugarskoj, Crnoj Gori i Srbiji.

PPF grupa je dobila sva neophodna odobrenja relevantnih institucija i okončala sve preostale procedure. Rezultat toga je da od sada PPF grupa ima punu kontrolu nad operacijama Telenora u pomenutim zemljama.

Ukupna cena za preuzete kompanije bila je 2.8 milijardi evra (bazirano na “enterprise value” pristupu).
PPF grupa je transakciju finansirala pozajmicom grupe kreditora. Ovo je najveće preuzimanje izvršeno u telekomunikacijskom sektoru Centralnoistočne Evrope od 2011. godine.

PPF grupa investira u više različitih oblasti kao što su usluge bankarstva i finansija, telekomunikacije, biotehnologija, osiguranje, nekretnine i poljoprivreda. Doseg PPF-a se prostire od Evrope do Rusije, SAD-a i širom Azije. PPF grupa poseduje imovinu čija vrednost prevazilazi 38 milijardi evra (podatak od 31. decembra 2017. godine).

Telenor je vodeći provajder telekomunikacionih usluga i usluga mobilne telefonije u Skandinaviji, Centralnoistočnoj Evropi i Aziji, sa godišnjim prometom od 125 milijardi NOK (norveških kruna) (2017) (13 milijardi evra) i 178 miliona korisnika.

Kompanija je aktivna u Centralnoistočnoj Evropi već 25 godina. Telenor je ušao na tržište Mađarske 1994. godine kao lokalni operator, Pannon. Zatim se 1996. proširio na Crnu Goru, a u 2006. i na tržište Srbije, kupovinom operatora Mobi 063. 2013. godine Telenor je ušao na tržište Bugarske preuzimanjem kompanije Globul.

Krajem 2017. Telenor je pružao usluge za više od 9 miliona korisnika u četiri zemlje Centralnoistočne Evrope i zapošljavao blizu 3.500 ljudi na tim tržištima.

POSTAVI ODGOVOR

Navedite svoj komentar!
Ovde navedite svoje ime