Potrošnja na digitalno oglašavanje bliži se sumi od 100 milijardi dolara

Digitalno oglašavanje privlačno je brendovima jer za razliku od objave digitalnih oglasa putem posrednika omogućuje direktna pristup potrošačima putem društvenih mreža, optimizaciju pretraživanja ili digitalnih sekretarica, poput Amazonove Alexe.

Potrošnja na digitalno oglašavanje u SAD-u i Velilkoj Britaniji poskočila je prošle godine za 44 posto, na 52 milijarde dolara, pokazalo je najnovije istraživanje, čiji autori procenjuju da se globalno potrošnja približava sumi od 100 milijardi dolara.

Digitalno oglašavanje privlačno je brendovima jer za razliku od objave digitalnih oglasa putem posrednika omogućuje direktan pristup potrošačima putem društvenih mreža, optimizaciju pretraživanja ili digitalnih sekretarica, poput Amazonove Alexe.

Skok potrošnje na digitalno oglašavanje u prošloj godini delom odražava težnju kompanija da same oglašavaju svoje proizvode, posebno nakon prigovora kompanija poput Procter & Gamblea i Unilevera na prevare pri oglašavanju putem Interneta.

Oglašivače frustrira i problem ‘sigurnosti brenda’ koju može ugroziti objava oglasa uz neprimereni sadržaj na Internetu, tako da nastoje preuzeti veću kontrolu nad ciljanjem određene publike.

“Nema sumnje da oglašivači nastoje ojačati vlastite timove za oglašavanje i da se spremaju više trošiti na digitalno oglašavanje kako bi ostali konkurentni”, konstantuje autor istraživanja Damian Ryan iz računovodstvene kompanije Moore Stephens.

“Naše istraživanje pokazuje da je taj novac izdvojen iz proračuna za medije i da će snažno uticati na vrednost agencija na medije”, dodaje Ryan, aludirajući na tradicionalne agencije za oglašavanje. koje imaju teškoća s prilagođenjem digitalnom dobu.

Kompanija Moore Stephens sprovela je istraživanje u saradnji sa savetodavnom kompanijom za oglašavanje i medije WARC, obuhvativši 800 kompanija u Severnoj Americi, azijsko-pacifičkoj regiji i Evropi.

Istraživanje je pokazalo da su brendovi u Velikoj Britaniji i Severnoj Americi prošle godine na digitalno oglašavanje potrošili 23 posto odgovarajućeg budžeta, u odnosu na 16 posto potrošenih godinu dana ranije.

Pritom je u američkim kompanijama 63 posto proračuna za tehnologiju potrošeno unutar kuće, u odnosu na 44 posto u godini ranije.

Paralelno su strogi evropski propisi o zaštiti podataka, koji su stupili na snagu u maju, i zabrinutost zbog odnosa prema podacima u Googleu i Facebooku, dve najveće platforme za oglašavanje putem Interneta, potaknuli više aktera u sektoru oglašavanja na spajanje odnosno reorganizaciju.

Na početku smo razdoblja velikih promena“, rekao je u razgovoru za Reuters autor istraživanja Damian Ryan.

Valja takođe pozorno pratiti pojavu kompanija koje nude platforme s kompletnim paketom usluga namenjenih oglašivačima, napominje Ryan, izdvajajući primer Adobe Systemsa i njegove akvizicije kompanije za elektronsku trgovinu Magento, teške 1,7 milijardi dolara.

Ovih je dana Adobe za 4,75 milijardi dolara kupio i proizvođača softvera za direktno oglašavanje među kompanijama Marketo.

“Brendovi uglavnom nerado poveravaju podatke agencijama (za oglašavanje). Jasan je trend da brendovi nastoje preuzeti kontrolu nad tehnologijom oglašavanja”, zaključuje Ryan.

- Advertisement -

pročitaj i

Komentari

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Advertisment

povezani članci