Ponovo bojkoti na YouTube i Google

Oglašivači su šokirani jer su se njihovi oglasi pojavljivali uz video zapise namenjene deci ispod kojih su seksualni predatori objavljivali neprimerene komentare

darko mikic

Nakon što je početkom godine deo velikih oglašivača bojkotovao YouTube jer su se njihovi oglasi pojavljivali uz video zapise povezane s terorizmom, nasiljem i govorom mržnje, oglašivači su ove nedelje ponovno počeli s bojkotom Googlea i YouTubea. Ponovno je razlog prikazivanje njihovih oglasa uz neprimeren sadržaj, a ovog puta kompanije ne bojkotuju YouTube zbog prikaza oglasa pored neprimerenih video zapisa, već zbog komentara napisanih ispod videa na najvećoj video platformi na internetu.

Naime, nedavno je na The Timesu objavljen članak o komentarima koje seksualni predatori objavljuju ispod vide ozapisa namenjenih deci, a koje YouTube nije uklonio iako je reč o očitom kršenju pravila korišćenja i komentarisanja na ovom servisu. Informacije o ovom skandalu objavljene su samo dan nakon što su iz YouTubea objavili kako su započeli s uklanjanjem nepodobnog sadržaja za najmlađe tako da su najavili onemogućavanje i brisanje neprimerenih komentara objavljenih ispod sadržaja za djecu.

YouTubeu u “čišćenju” ovakvih komentara pomažu brojni volonteri koji označavaju i prijavljuju neprimerene video zapise, komentare i račune seksualnih predatora, ali oni nisu previše zadovoljni s podrškom YouTubea koji im je prepustio brigu i odgovornost o hiljadama takvih komentara i korisnika koje oni prijavljuju američkoj policiji. Prema informacijama The Timesa prijavljeno je oko 12 hiljada profila potencijalnih predatora,ali procenjuje se da ih još oko 50 hiljada “operira” po YouTube tako da gledaju i komentarišu sadržaje s decom i namenjene deci.

Nakon objave ovih informacija veliki brandovi poput Marsa, Lidla, Deutche Banka i Adidasa najavili su povlačenje svojih oglasa s YouTubea i Googlea, a navodno su i neke druge kompanije poput HP-a privremeno odustale od objave svojih oglasa na ovim platformama. Iz Marsa su poručili kako su šokirani saznanjem da se njihovi oglasi prikazuju uz takav neprimeren sadržaj te su odmah prekinuli oglašavanja na YouTubeu i Googleu te se nemaju nameru više oglašavati dok Googleovci ne uvedu stroge mere zaštite s kojima će onemogućiti takve komentare i sadržaj.

Slična reakcija stiže i iz Lidla – sefica za javnost kompanije ovu je situaciju nazvala neprihvatljivom tako da je kritikovala  Googleovu politiku borbe protiv neprimerenog sadržaja koja se pokazala apsolutno neučinkovitom.

Novinari Business Insidera kontaktirali su YouTube te su im iz ove kompanije poručili kako je ovakav sadržaj koji se objavljuje uz dečije video zapise užasan i neprihvatljiv te su napomenuli kako već imaju jasnu politiku koja se odnosi na zabranu prikazivanja takvog neprimerenog sadržaja.

Napominju kako su u posljednje vreme dodatno postrožili tu politiku te su samo tokom posjednje nedelje onemogućili komentare za hiljade video zapisa koji bi mogli biti potencijalno zanimljivi seksualnim predatorima i ugasili su stotine računara povezanih s objavom takvih komentara. Poručili su kako su svesni da moraju napraviti više – “korišćenjem strogog učenja, kao i povećanjem ljudskih i tehničkih resursa”.

 

izvor

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име