Osnivač WhatsApp-a žali što se prodao Facebook-u

0
11
Iako ga je to učinilo milijarderom, Brian Acton danas žali što je učestvovao u prodaji WhatsAppa Facebooku. Ali, Facebookov šef za blockchain tvrdi kako nije baš sve kako Acton tvrdi.

Kao da iznenadne ostavke saosnivača Instagrama Kevina Systroma i Mikea Kriegera već same po sebi nisu bile dovoljne za napetu i zahtevnu nedelju u središtu Facebooka, friško objavljeni intervju sa saosnivačem aplikacije WhastApp Brianom Actonom dolio je ulje na vatru.

U razgovoru za časopis Forbes Acton je kritikovao najveću društvenu mrežu sveta zbog strategije monetizacije aplikacije koju su im on i Jan Koum prodali za 19 milijardi američkih dolara.

Ostavio je dojam kao da mu je krivo što je uopšte učestvovao u tom poslu, usprkos tome što se zahvaljujući toj transakciji izuzetno obogatio. ‘Prodao sam privatnost mojih korisnika za veće dobro. Odabrao sam i pristao na kompromis. S time moram živeti svaki dan’, rekao je Acton koji je iz Facebooka izašao pre nego što je mogao unovčiti opcije na deonice te kompanije, što ga je koštalo više od 800 miliona američkih dolara.

Druga strana priče

Na njegove je reči reagovao David Marcus, nekadašnji šef dela za Facebookovu aplikaciju Messenger koji je trenutno na čelu tima u kojem istražuju kako uvesti tehnologiju blockchain u tu društvenu mrežu.

U objavi pod naslovom The other side of the story (Druga strana priče) ustvrdio je kako su u Forbesovom razgovoru s Actonom navedene ‘izjave i prisećanja na događanja koje se u velikoj meri razlikuju od stvarnosti kojoj sam svedočio’.

Prema njegovim rečima Mark Zuckerberg je u više navrata izašao u susret saosnivaču Whatsappa. Kad su se preselili u Facebookov kampus tražili su potpuno drugačiji izgled kancelarija, s puno većim stolovima i im ličnprostorom, naveo je kao primer.

U njihovom  delu se nije smelo govoriti glasno, a konferencijske sobe ostali zaposleni Facebooka nisu smeli koristiti. ‘To je išlo na živce mnogima u Facebooku, ali Mark ih je lično branio i podržavao’, naveo je Marcus.

Nakon što ga je Koum uverio kako je reč o nečemu od ključnog značaja Zuckerberg je postao odlučan sagovornik i branitelj korišćenja enkripcijske zaštite u WhatsAppu. ‘Od tog trenutka pitanje enkripcije više nikad nije bilo preispitivano. WhatsApp je bio aplikacija za privatnu razmenu poruka, a enkripcija je pomogla da poruke ljudi ostanu zaista privatne. Zuckerberg je verovao u to’, napisao je Marcus.

Niski udarac

U razgovoru za Forbes je spomenuto kako su Facebookovi direktori preispitivali i ispitivali načine kako kompanije gledaju analitičke uvide u korisnike WhatsAppa u enkriptiranom okruženju.

Marcus je takođe optužio Actona za sporu implementaciju opcije koja bi kompanijama omogućila slanje poruka korisnicima WhatsAppa, a koja bi pomogla pri monetizaciji aplikacije. Acton je u razgovoru rekao kako se nikad nije složio s Facebookovim planovima uvođenja ciljanog oglašavanja u WhatsApp.

Ali, Facebookov šef za blockchain najoštriju kritiku sačuvao je za kraj. ‘Smatram kako je napadati ljude i kompanije zahvaljujući kojima si milijarder, i koji su te pod svaku cenu štitili i ugađali ti godinama – nisko na dosad neviđen način’, naveo je Marcus, ustvrdivši ujedno kako ga niko nije naveo na obranu Facebooka i Zuckerberga.

‘Jednostavno sam to morao učiniti. I ovo je isključivo moj lični stav’, napisao je Marcus, a prenosi Verge.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here