Opasne i morbidne online igre za decu – Plavi kit i Momo

0
68

Pre godinu dana online igra smrti popularna pod nazivom ‘’Plavi kit’’, zaokupirala je i šokirala javnost u Srbiji, a roditelje naterala da se tresu, ali i dobro zapitaju šta im deca rade na Internetu i za laptopom.

Igra naizgled počinje bezazleno, malim izazovima kao što su naprimer ukradi mami novac iz novčanika, lupi bratu šamar dok spava. Izazovi su vremenom sve veći i teži, a na kraju se igra završava samopovređivanjem (konkretno je pretposlednji nivo oštrim predmetom poput olovke ili žileta na podlaktici nacrtati siluetu kita) i samoubistvom (što je poslednji nivo).

Na globalnom nivou i na našim prostorima igra je dobila pažnju tek 2017.godine. Kažem ‘’tek’’ jer pojedini ruski mediji navode da je samo u periodu od novembra 2015. do aprila 2016.godine čak 130 maloletnika izvršilo samoubistvo zbog ‘’Plavog kita’’. Broj samoubistava i pokušaja samoubistava zbog ove igrice je daleko veći na globalnom nivou.

Plavi kit ili ‘’Blue Whale Challenge’’ naizgled je mnogima bezazlena igra i znatiželja maloletnika i može da se završi tragično. Psiholozi, pedijatri, nadležne ustanove uglavnom kažu da iza ovakvih igrica stoje psihopate, a da su deca koja pristanu na igru generalno emotivno nestabilna i nesigurna. Takođe, maloletnici su vođeni znatiželjom, a kada već ‘’zaglibe’’ u igricu ne znaju kako da se izvuku.

A onda se pojavila igra Momo.

Krajem leta 2018.godine svetom se proširila još jedna opasna i morbidna igrica, jako slična Plavom kitu. Reč je o igrici ‘’Momo’’. Sam avatar Momo je lik žene zastrašujućeg izgleda sa izrazito krupnim očima i iskeženih usana. Smatra se da je inspirisana horor lutkom japanskog umetnika Midorija Hajašija.

Igra počinje tako što se deca izazivaju da kontaktiraju s Momom koristeći WhatsApp, popularnu aplikaciju za četovanje odnosno razmenu poruka. Nakon što deca kontaktiraju s Momom, zadaje im se serija ozbiljnih izazova. Ukoliko odbiju, sledi kazna, u vidu pretećih poruka i zastrašujućih fotografija.  Ujedno, cilj igre je da od korisnika/igrača dobije/izvuče privatne podatke.

Igra je dospela u centar pažnje nakon što je 12-godišnja devojčica iz Argentine izvršila samoubistvo nakon što je, kako se sumnja, igrala ovu igru. Ona je prva žrtva ove igre.

Igra je prijavljena u Argentini, Meksiku, SAD, Francuskoj, Nemačkoj. Policijski zvaničnici su upozorili građane na opasnost, a postoji strah da bi mogla da se proširi i u druge države.

Svaki roditelj mora da zna da ima veliki broj opasnosti koje vrebaju na Internetu, a koje targetiraju upravo najmlađe. Uspostavljanjem pravilne komunikacije sa detetom, otvorenim razgovorom u prijateljskom tonu, mogu se potencijalno sprečiti nevolje u sajber prostoru. Dete mora da zna da ima pored sebe nekog kome može da se obrati ako se nađe u neprikladnoj situaciji.

RODITELJI, VI MORATE DA ZNATE AKTIVNOSTI VAŠE DECE NA TELEFONU, KOMPJUTERU I DRUŠTVENIM MREŽAMA!

Ako primetite promene u ponašanju vašeg deteta – da je odjednom postalo anksiozno, depresivno, napeto, menja raspoloženja, ‘’beži’’ od telefona i trza se na zvuk telefona ili pristigle poruke, ne jede, ne spava dobro, zanemaruje prijatelje, školske i vanškolske aktivnosti, znajte da je u tom slučaju vaše dete verovatno žrtva u sajber prostoru i VI MORATE DA REAGUJETE! Ne vikom i drekom već normalnom i prijateljskom komunikacijom.

Obratite pažnju šta vaše dete gleda od sadržaja na Internetu, vodite računa i objasnite mu da ne kontaktira sa nepoznatim ljudima i objasnite mu zašto ne sme da igra igre izazova poput Plavog Kita i Momo.

U slučaju da je vaše dete žrtva ili dete iz vaše neposredne okoline, ne oklevajte već prijavite Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srbije.

Tekst preuzet u celosti sa http://www.katarinajonev.com/sr/blog-3/
Autor: Katarina Jonev

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here