NVIDIA postavlja temelje za razvoj pametnih gradova

0
53

Danas više od 50 gradova partnera pametno koriste najnoviju tehnologiju pod nazivom NVIDIA Deep Learning za pregled video zapisa u stvarnom vremenu. Svi oni su videli budućnost u primeni ovog softvera u zajednici tako složenoj kao što je veliki grad, a ono na čemu insistiraju je poboljšanje kontrole saobraćaja i korišćenja raznih resursa važnih za funkcionisanje gradova (poput struje, vode, nafte itd.) Utirući put stvaranju AI gradova, NVIDIA je nedavno predstavila inteligentnu NVIDIA Metropolis platformu za analizu videa.

Softver “dubokog učenja“ u video strim aplikacijama ima primenu u velikim sistemima: obezbeđenje sigurnosti na javnim mestima ili kontrola i upravljanje saobraćajem, sve onošto čini gradove sigurnijim i pametnijim mestima. Baš ovu tehnologiju primenjuje Metropolis.

Više desetina kompanija koje čine veliku grupu partnera (NVIDIA AI partners) već na tržištu nude proizvode i aplikacije koje koriste tehnologiju “dubokog učenja” uz pomoć GPU-a: to znači da se “duboko učenje” koristi u svim sferama video-industrije kako bi se rešili veliki problemi hendlovanja sa podacima kao što su prepoznavanje govora i lica, uočavanje pokreta na ulici, obrada prirodnog jezika.

“Ovim tehnologijama dobijamo odličnu, pametnu video analizu anonimnog video zapisa. Mi iz njega saznajemo sve ono što nam je bitno u stvarnom vremenu, unapređujemo sigurnost i poboljšavamo živote”, reči su Deepu Talla, direktora kompanije Tegra u NVIDIA-i. “NVIDIA Metropolis platforma daje mogućnost korisnicima da sami stvaraju pametnije gradove jer je veštačka inteligencija (AI) deo svakog video strima.”

Video strim – najveći svetski izvor podataka

Video zapis je najveći svetski generator podataka koji je deo memorije stotine miliona kamera postavljenih u javnim prostorima širom sveta: u gradskim površinama kao što su parkovi, saobraćajnice, trgovi, u državnima zgradama, u javnom prevozu, u poslovnim zgradama, na putevima itd.

Stručnjaci očekuju da će do 2020. godine broj kamera premašiti milijardu komada!

Nvidijin odgovor na ovaj problem je  – veštačka inteligencija (AI) kao osnova sistema za praćenje svih snimaka nadzornih kamera. Platforma nazvana Metropolis koristi “duboko učenje” za analizu podataka i pomaže u donošenju logičnih odluka po pitanju bezbednosti, kao u slučaju već spomenute kontrole javnog prevoza ili publike na stadionu.

Neki analitičari predlažu ovu ideju za London, jer je poznata činjenica da ovaj grad ima najveći broj kamera za video nadzor na svetu, a opet ima problema u kontroli i upravljanju saobraćajem; Metropolis bi mogao pomoći metodom moćnog dubokog učenja Londonskom sistemu javnog prevoza (Streets Control Center) tako što bi informisao i poboljšao protok saobraćaja. LTSCC navodno ima na raspolaganju više od 3.500 kamera na ulicama, tako da bi Nvidia zasigurno imala dovoljno podatka za analizu.

Kontrolori  i posmatrači koji rade u poslovima obezbeđenja mogu da prate samo deliće snimljenog video zapisa, a većina ih se pohrani na diskove i pregleda retroaktivno. Rani pokušaji video analitike u stvarnom vremenu pre dvadesetak godina pokazali su se daleko manje pouzdanim od ljudskog posmatranja.

Zato je tu inteligentna analiza video zapisa pomoću “dubokog učenja” koja je programirana u softverski sistem najnovijih kamera na mrežnim i lokalnim rekorderima, na serverima i na oblaku (cloud) koja precizno i besprekorno prati video snimke i parametre nadzora.

Metropolis je složeni sitem NVIDIA uređaja koji rade na jedinstvenoj arhitekturi.

Najbolje performanse donosi NVIDIA Jetson kompjuterska platforma i instaliranje servera i centara sa podacima – NVIDIA Tesla GPU akceleratori. Za bogate vizuelne sekvence zaslužna je NVIDIA Quadro profesionalna grafika. A celu platformu (od ivice do oblaka) podržavaju softveri NVIDIA uključujući JetPack, DeepStream i TensorRT.

Za više detalja iz ove oblasti od domaće online literature na temu digitalnih tehnologija preporučujemo sajt https://videonadzor.net, kategorija novosti.

Mreža “AI City Partners”

 

Giganti u oblasti video nadzora i tehnologija sačinjavaju mrežu poslovnih partnera (50 NVIDIA AI city partners).  Evo nekih velikih imena: Avigilon, Dahua, Hanwha Techwin, Hikvision i Milestone. Svi oni ambiciozno pomažu klijentima da otkriju svemoć i snagu tehnologije dubokog učenja u stvarnom vremenu. Imajući u vidu brzi tempo života u velikim gradovima i gotovo beskonačni broj aktivnosti u njima dr. Mahesh Saptharishi, tehnološki savetnik u Avigilonu kaže:

“Mi smo veoma srećni što je potencijal NVIDIA Metropolis platforme ogroman i Avigilon u tom smislu nastavlja usavršavanje svojih sistema za video nadzor na bazi AI tehologije i razvija sistem video analitike koja savršeno usmerava pažnju posmatrača na najvažnija dešavanja na terenu, a sve kako bi se preduzele određene aktivnosti za sprečavanje nevolja”.

“Ova platforma NVIDIA Metropolis veoma je zgodna u stvaranju pametnijih i sigurnijih aplikacija za različite industrije – od prevoza do komercijalnih poduhvata”, smatra Shiliang Pu, predsednik Hikvision Research Instituta. “Prednost “dubokog učenja” GPU-a je u tome što se podaci mogu brzo i precizno analizirati kako bi se dobio odličan uvid u stvari.”

Bjørn Skou Eilertsen, tehnološki direktor Milestone Systemsa na kraju kaže: “NVIDIA Metropolis platforma polako preuzma vodeću ulogu kad govorimo o tehnologiji “dubokog učenja” za sve “Internet of Things uređaje”.

[Da se prisetimo – IoT je elektronski sistem softvera i senzora koji omogućuju međusobno povezivanje fizičkih uređaja (vozila, zgrada itd.) u mrežu, što omogućuje prikupljanje i razmenu podataka u tim objektima.]

Velika primena platforme, kontinuirano praćenje i izveštavanje uz stalna poboljšana, trebalo bi značiti  postupna poboljšanja u sistemima kao što su saobraćajnice i upravljanje resursima. Pomoću nje je lako pronaći nestalu osobu ili odreagovati na policijsko upozorenje na činjenicu da je zločin u toku. Sve ovo zvuči kao George Orwellova vizija budućnosti napisana u “1984”. S druge strane, svi žudimo za sigurnijim mestima za život i rad, koje nam samo AI može dati.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here