Novi virus u aplikaciji Messenger

Share

U aplikaciji Messenger pojavio se zlonamerni softver prerušen u video fajl. On je namenjen pre svega da vaš računar upotrebi za rudarenje kriptovaluta, ali takođe otvara širom vrata i hakerima koji mogu iskoristiti vaš Facebook nalog.

Cyberkriminalci koriste Facebook kako bi zarazili vaš računar zlonamernim softverom koji za njih rudari kriptovalute.

Do ovog otkrića došli su istraživači kompanije Tend Micro, koja je bavi sigurnošću na internetu. Oni su rekli da zlonamerni softver  teži da zarazi što više računara kako bi svojim tvorcima pomogao u rudarenju  kriptovalute.

Digmine izgleda kao video datoteka. Za sada funkcioniše jedino ako se širi preko Messengera za računare na Googleo Chromeu. Na drugim softverskim platformama, poput mobilnog telefona, trenutno nema sve funkcionalnosti.

Ipak, ne treba ga podcenjivati jer može poslužiti kao alat kojim bi kriminalci mogli u potpunosti preuzeti vaš korisnički račun na Facebooku, ciljati vaše kontakte na toj društvenoj mreži, ali i usporiti rad vašeg računara.

Stručnjaci za računarsku sigurnost kažu kako zbog eksplozivnog rasta vrednosti bitkoina tokom ove godine možemo očekivati kako će zlonamernog softvera ove vrste biti sve više, piše Independent.

Radovan Laćarak

Radovan je završio srednju elektrotehničku školu u Novom Sadu. Nosilac prvog mesta na takmičenju iz preduzetništva. Trenutno studira medije u Novom Sadu na Filozofskom fakultetu. Osnivač i direktor ITmagazin-a. Uživa u iskrenoj komunikaciji sa ljudima. Brutalno iskren, mrzi komplekse i sve što ih prati.

You may also like...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *