Nekoliko dana je ostalo do početka nove sezone američkog League of Legends Šampionata (LCS) i sudara nekih od najpoznatijih timova u svetu esports-a kao što su Cloud9, Team Liquid, TSM itd. Mnogo stvari se izdešavalo od kraja Worlds-a do danas, a kakav će one uticaj imati, videćemo tokom prolećne borbe za titulu, koja počinje 25. januara, i završava se 22 marta.

Novi format i raspored

Skoro 2 godine je prošlo od kad je LCS poslednji put promenio svoj format. To nije potez na koji se “tek tako” odlučite, jer zahteva praćenje i analiziranje raznih statistika kao što su integritet takmičarske scene, iskustvo igrača, timova i naravno gledalaca, finansije itd.

Ipak, grana Riot Games-a zadužena za esports je početkom januara na sajtu LoL Nexus-a objavila, da će ove sezone LCS dobiti novi format plejofa, kao i novi raspored emitovanja.

Od ovog proleća, LCS će biti emitovan tokom tri dana: subote, nedelje i ponedeljka. Subotom i nedeljom biće igrana po četiri meča, sa početkom u 11, odnosno 9 časova uveče, a ponedeljkom će od pola 3 ujutru biti emitovana preostala dva meča.

Format ligaškog dela LCS-a ostaje nepromenjen. I ove godine, polusezona će trajati devet nedelja, a svaki tim će igrati sa svakim dva puta. Ono što se menja jesu prolećni i letnji plejof.

Format za prolećni plejof izgleda ovako:

LCS - Spring Playoff Format - LCS Format prolećnog plejofa
Izvor slike: nexus.leagueoflegends.com

Šest prvoplasiranih timova igra u prolećnom plejofu. Za razliku od prethodnih godina, novi plejof se igra po principu turnira sa duplom eliminacijom. To znači da prvi poraz tima ne znači i ispadanje sa turnira, već spuštanje u gubitnički deo žreba. Nakon tog poraza, tim više nema pravo na kiks ukoliko želi da dođe do titule. U prvoj rundi plejofa, prvoplasirani tim na tabeli nakon ligaškog dela, ima pravo da bira protivnika između timova koji su bili treći i četvrti.

Mečevi u plejofu se i ove godine igraju “na 3 dobijene”, odnosno prvi tim koji u pet partija pobedi tri, je pobednik čitavog meča.

Tim koji pobedi u finalu (na slici meč C1) je krunisan za šampiona proleća i predstavljaće LCS na MSI-ju.

Format letnjeg plejofa je malo komplikovaniji, jer je spojen sa regionalnim turnirom koji je određivao trećeg predstavnika američke lige na Worlds-u.

LCS - Summer Playoff Format - LCS - Format letnjeg plejofa
Izvor slike: nexus.leagueoflegends.com

Na letnji plejof se, za razliku od prolećnog, plasira prvih osam timova na tabeli nakon ligaškog dela. On se takođe igra po principu turnira sa duplom eliminacijom. U ovom slučaju, prvoplasirani i drugoplasirani tim na tabeli posle letnjeg ligaškog dela idu direktno u drugu rundu, gde prvoplasirani ima pravo da bira svog protivnika.

Mečevi letnjeg plejofa se takođe igraju “na 3 dobijene”.

Poslednja nedelja plejofa počinje finalom gubitničkog dela žreba (na slici meč Z1), koji osim što odlučuje drugog finalistu čitavog plejofa, daje i trećeg predstavnika LCS-a na Worlds-u 2020.

Pobednik velikog letnjeg finala (na slici meč E1) postaje šampion, i zajedno sa drugim finalistom će biti predstavnik LCS-a na Worlds-u 2020.

3 nova-stara lica u LCS-u

Tri nova tima će ove sezone nastupati u LCS-u. Moglo bi se reći i “tri stara tima” jer su ove organizacije već bile deo LCS-a u prošlosti. To su: Dignitas, Evil Geniuses i Immortals.

Dignitas je bio deo LCS-a od 2013. do 2016, kada su ispali u, tada Challenger Series. Zatim su igrali LCS još jednom 2017, kada su na leto izgubili od FlyQuest-a u regionalnim kvalifikacijama za Worlds. Iste godine im je odbijena kandidatura da postanu jedna od franšiza LCS-a, nakon čega su se zvanično ugasili.

Njihovo mesto u LCS-u te godine je zauzeo Clutch Gaming, koji je od početka pokazao bolju strukturu u čitavoj organizaciji. Razultati su međutim bili neznatno bolji, sve do prošle godine, kada je Clutch Gaming napravio neverovatan uspeh na kraju letnje polusezone, koji je krunisao nastupom na Worlds-u 2019.

ESPN je još u aprilu 2019. objavio da je Dignitas kupio Clutch Gaming, a to je zvanično potvrđeno u junu. U objavi iz juna, takođe je navedeno da će se Dignitas i Clutch Gaming spojiti pod imenom “Dignitas”, ali tek na kraju sezone.

Tim Dignitas-a je sledeći:

 • Top: Heo “Huni” Seung-hoon
 • Jungle: Jonathan “Grig” Armao
 • Mid: Henrik “Froggen” Hansen
 • AD Carry: Johnson “Johnsun” Nguyen
 • Support: Zaqueri “Aphromoo” Black
 • Trener: Thomas “Thinkcard” Slotkin

Immortals je takođe bio deo LCS-a, od 2015. do 2017, kada im je, kao i Dignitas-u, odbijena kandidatura za franšizu LCS-a. Ovo je bilo iznenađenje za mnoge, jer se naširoko smatralo da Immortals ima jednu od najrazvijenijih i najboljih struktura od svih LCS organizacija. Čak su se i pojavile neke glasine da je Riot Games odbio kandidaturu Immortals-a jer je organizacija uložila novac za mesto u Overwatch League, Riot-ovog konkurenta na tržištu, Blizzard-a.

Immortals-e je u LCS-u zamenio OpTic Gaming, koji međutim nije ostavio rezultate kao u nekim drugim esport-ovima u kojima su imali timove, kao što su Call of Duty i Counter Strike. Tako je prošlo leto, tačnije 12. juna, bilo objavljeno da je matična kompanija Immortals-a stekla matičnu kompaniju OpTic Gaming-a, Infinite Esports & Entertainment sa ciljem da se vrati u LCS. Datum da tim zvanično promeni brend u “Immortals” je postavljen za kraj prošle sezone.

Tim Immortals-a za proleće je:

 • Top: Paul “sOAZ” Boyer
 • Jungle: Jake “Xmithie” Puchero
 • Mid: Jérémy “Eika” Valdenaire
 • AD Carry: Johnny “Altec” Ru
 • Support: Nickolas “Hakuho” Surgent
 • Trener: Thomas “Zaboutine” Si-Hassen

Evil Geniuses, jedna od najstarijih esports organizacija na svetu, su kao i Dignitas i Immortals, nekad bili deo američkog LCS-a, od 2013. do 2015 godine. Međutim, zbog Riot-ove novih polisa 2015, tim je morao da promeni brend. Kako to nisu odradili, njihovo mesto u LCS-u zauzeo je Winterfox.

Pre svega ovoga, u sezoni 3, Evil Geniuses je imao tim u evropskom LCS-u pod nazivom “Evil Geniuses.EU”, koji su formirali u januaru 2013. Ovaj tim je međutim postojao samo do decembra te godine, kada su se uputili ka Americi.

Oni su zauzeli mesto Echo Fox-a, koji je po nalogu Riot-a morao da rasformira svoj tim, nakon što su potvrđene optužbe vlasnika Rik Foksa (Rick Fox) poznatog bivšeg košarkaša, da ga je njegov poslovni partner i akcionar Echo Fox-a, Amit Rajzada (Amit Raizada), vređao po rasnoj osnovi. Echo Fox-u je prvo bilo naloženo da proda svoje mesto, ali kako nisu uspeli da nađu kupca, izbačeni su iz LCS-a.

Tim koji će predstavljati Evil Geniuses-e ovog proleća je:

 • Top: Colin “Kumo” Zhao
 • Jungle: Dennis “Svenskeren” Johnsen
 • Mid: Daniele “Jiizuke” di Mauro
 • AD Carry: Bae “Bang” Jun-sik
 • Support: Tristan “Zeyzal” Stidam
 • Trener: Heo “Irean” Yeong-cheol

Najveće pojačanje u međusezoni

Neki bi rekli da je prelazak džanglera Meds “Broxah” Pedersena (Mads Pedersen) iz Fnatic-a u Team Liquid najveće pojačanje u medjusezoni. Neki bi rekli da je to pridruživanje Džošue “Dardoch” Hartneta (Joshua Hartnett) i Kasper “Kobbe” Koberapa (Kasper Kobberup) TSM-u, a neki da je to dolazak Kristofer “PapaSmithy” Smita (Christopher Smith) na mesto generalnog menandžera 100 Thieves-a.

“Dugo sam se razmišlao o sledećem izazovu u mojoj karijeri, a 100 Thieves mi je predstavio ponudu koju nisam mogao da odbijem: da učestvujem u stvaranju šampionskog tima na svakom nivou, od sastava do pravljenja timskog sadržaja i marketinga” rekao je PapaSmithy na Reddit-u.

32-ogodišnjak je od 2015. bio deo komentatorskog tima Korejskog League of Legends Šampionata (LCK), i tokom nešto više od četiri godine na toj poziciji, stekao je reputaciju jednog od najboljih komentatora i analitičara na profesionalnoj sceni. Iako nije imao najlepši početak svoje komentatorske karijere, izrastao je u jednu od najvoljenijih ličnosti u svetu profesionalnog LoL-a. Zbog toga je mnoge iznenadila, pa čak možda i pogodila njegova odluka da se pridruži 100 Thieves-ima.

“Uveren sam u to kad kažem da je ovo početak nečeg specijalnog. Neće biti lako, siguran sam da ću napraviti neke greške usput, ali krajnji cilj je jasan – Napraviti od 100 Thieves-a nešto, na šta će čitava League of Legends zajednica biti ponosna” zaključio je PapaSmithy u svom komentaru na Reddit-u.

LCS počinje 25. januara u 11 uveče, a mečeve možete da pratite uživo na: twitch.tv/riotgames, youtube.com/lolesports i lolesports.com.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име