Napredna tehnologija u službi zdravlja

0
208
Napredna tehnologija

Inovacije u svetu tehnologije su nešto što trebamo dočekati puni nade i entuzijazma, s obzirom da je naš svakodnevni život postao neuporedivo lakši od kad su na scenu stupila kreativna moderna rešenja za većinu naših problema.

Samo naš mobilni telefon olakšava svaki korak našeg dana, od uvek dostupnih mapa i navigacija, preko igara za relaksaciju do aplikacija koje nas upozoravaju na vremenske uslove, mere otkucaje srca, broje kalorije i biraju hranu najpogodniju za naš obrok. Ova otkrića naravno nisu bez svojih mana, ali najveći problemi zapravo nastaju njihovom zloupotrebom. Kada tehnologija radi za nas, pogotovo u službi zdravlja, njen učinak je neprocenjiv. Evo kako Vaše zdravlje možete i poboljšati i sačuvati uz pomoć spravica modernog doba.

Glasovna pretraga

Sve veći je broj nas koji se umesto kuckanja po tastaturi opredeljuju za glasovnu pretragu (voice search). Čak 40% odraslih osoba koristi ovu uslugu makar jednom dnevno, dok se mlađa populacija znatno vise oslanja na nju. U zdravstvu, glasovna pretraga postaje jedan od najbitnijih marketinških tehnika. Kada se pojavi potreba za zdravstvenom ustanovom, uvek nam ide u prilog da se ona nalazi što bliže mestu gde živimo ili radimo. S toga se njihova optimizacija zasniva na lokalnoj pretrazi kako bismo dobili rezultate i pronašli najbliži željeni objekat u najkraćem mogućem roku. Osobe koje  u datom momentu nisu u stanju da na tastaturi telefona otkucaju željeni broj kako bi pronašli pomoć ili informaciju možda i najviše dobijaju ovom opcijom, samim tim što su u mogućnosti da se obrate svom telefonu.

Ultrazvučni pregledi

Ne tako davno, ultrazvučni pregledi koji se danas podrazumevaju kao neizostavni deo većine lekarskih pregleda, bili su inovacija retko dostupna većini građana. Trudnoće su se pratile redovnim pregledima, ali bez mogućnosti da se plod vidi do samog porođaja. To je sa sobom nosilo određene rizike koji su danas, zahvaljujući napretku tehnologije, smanjeni na minimum. Inovacije ne prestaju da nas iznenađuju, i sada budući roditelji svoju bebu mogu da vide čak i u 4D formatu, koji pruža mnogo bolji i detaljniji uvid, kao i tačniju dijagnozu. Međutim, ultrazvuk ima mnogo širu primenu, i sada je lečenje povreda kao što su rupture ligamenata, tetiva i mišića, pregledi abdomena, žlezda i krvnih sudova između ostalog, siguran put do tačnije terapije i bržeg ozdravljenja.

Zdravstvo i virtualna realnost

Ako ste mislili da se ove spravice koriste samo za zabavu, biće Vam drago da čujete da virtualna realnost sve više uzima maha u napretku medicine. Budući hirurzi imaju prilike da svoje veštine usavrše u virtuelnom svetu, gledajući kompleksne operacije iz prvog lica. Sa druge strane, pacijenti sada imaju mogućnost da „prošetaju“ kroz željenu zdravstvenu ustanovu a da pri tom ne napuste svoju fotelju, pa čak i da se bolje informišu i upute u svoje zdravsteno stanje, kao i pripreme za predstojeću terapiju. Veliki je broj ljudi koji osećaju anksioznost kada treba posetiti lekara, a virtualna realnost im pomaže da se za to iskustvo pripreme gledajući adekvatan sadržaj i tako smanjujući strah od predstojećeg zahvata. 

Mobilne aplikacije 

Više ne idemo nikuda bez naših mobilnih telefona. Sada preko mobilne aplikacije možemo zakazati i potvrditi pregled, imati uvid u naš zdravstveni karton ili dobiti rezultate pregleda. Komunikacija između lekara i pacijenta je samim tim olakšana, i omogućava uštedu kako vremena tako i novca. Određene aplikacije možete podesiti da Vas podsete na uzimanje terapije ili upozore na sezonske alergije kako biste ublažili ili sprečili njihove posledice. Lako dostupni i vrlo često besplatni programi doprineće Vašem zdravijem životu tako što će Vas podsećati da uzimate dovoljno tečnosti, da više šetate i bavite se fizičkim aktivnostima, podsticati Vas da više radite na Vašem zdravlju i motivisati Vas da svakoga dana uradite nešto zdravo za sebe i svoju porodicu. Programi za vežbanje, šetnju, regulisanje kilaže su samo neke od mnogobrojnih opcija koje će Vas isnpirisati da živite bolje.

Tehnologija čak i u Vašem jastuku

Dreampad jastuk je samo jedan od primera da naizgled običan deo Vašeg doma koji ste do sada uzimali zdravo za gotovo, uz pomoć tehnologije postaje aparat koji doprinosi Vašem zdravlju. Zdrav san je jedan od bitnijih faktora koji doprinose tome da se osećamo dobro, te je Dreampad proizvod koji poboljšava san time što reprodukuje muziku i diskretne, umirujuće zvuke kroz blage vibracije čiji su frekvencija i tempo najpovoljniji za zdrav san.  S obzirom da je Vaš jastuk povezan sa vašim mobilnim uređajem, sve što treba da uradite je da na telefonu podesite željeni program, utonete u čvrst san i ustanete odmorni i spremni za nove izazove.

Napredak u tehnologiji ne prestaje da nas ostavlja bez daha. Nemoguće je i zamisliti život bez pomoći inovacija i spravica koje se svakoga dana unapređuju i razvijaju, dok druge pristižu i dok se nove ideje rađaju brzinom svetlosti. Iskoristimo sve što nam pruža ovo moderno doba, pogotovo kada je naše zdravlje u pitanju. Ubrzo više nećemo imati izgovora da zapostavimo ni naše telo, ni naš um.

ODGOVORI

Molim napišite svoj komentar!
Molim napišite svoje ime ovde